Kacin: Nikolić će poboljšati odnose u regiji

Tomislav Nikolić tokom nedavne posjete Briselu, gdje se sastao s Catherine Ashton, predstavnicom EU-a za vanjsku politiku (Tanjug)

Izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da je novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ostavio dobar dojam u Briselu, te da će tokom Nikolićevog mandata doći do boljih odnosa Srbije sa svim susjednim državama.

“Nikolić je tokom svoje prve međunarodne posjete Briselu ostvario vrlo dobar dojam. Njegove izjave o Srebrenici i Vukovaru bile su gaf za koji smatram da će brzo biti prevladan. On kao predsjednik zaslužuje 100 dana političkog mira kako bi se dokazao. Mislim da će Nikolić snažno obilježiti budućnost Srbije”, rekao je Kacin za ljubljanski list Dnevnik.

Nikolić je ranije izjavio da se u Srebrenici nije desio genocid, te da je Vukovar „srpski grad“, što je izazvalo burne reakcije u regiji.

Mir i saradnja

Prilikom nedavne posjete Briselu, naglasio je važnost dobrosusjedskih odnosa i ponovio ranije izraženi stav da se zalaže za mir i saradnju svih zemalja regiona.

“Susjedne države trebaju određeno vrijeme da prihvate Nikolića kao srbijanskog predsjednika. Vjerujem da će u svojim budućim izjavama on biti mnogo oprezniji i da će upućivati drukčije poruke”, rekao je Kacin.

Izvjestilac za Srbiju dodao je da Nikolić, za razliku od prethodnika Borisa Tadića, ima priliku odvojiti funkciju predsjednika države i predsjednika stranke, te tako omogući stvaranje koalicione vlade koja će se suočiti s ekonomskim problemima i nastaviti približavanje Evropskoj uniji.

“Vidjet će se kakva će koalicija nastati, ali nova će vlada svakako morati konstatirati da joj je potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, te da država u prvom redu treba drastične reforme. Organizirani kriminal i korupcija Srbiju doslovno dave. Zato se Srbija, želi li se izvući iz problema, mora s oblaka spustiti na zemlju te se početi baviti stvarnošću, onako kako se to sada događa Grčkoj”, rekao je Kacin.

Eurointegracije zemalja regije

Govoreći o približavanju ostalih država u regiji EU-u, Kacin je rekao da će Crna Gora “preuzeti štafetu od Hrvatske” kad je riječ o pozitivnom djelovanju eurointegracija na susjedne zemlje.

Uključivanje Hrvatske u EU sljedeće godine, te napredak u eurointegracijama Crne Gore i Srbije trebalo bi dovesti i do političkog “otrežnjenja” u Bosni i Hercegovini, gdje će doći do situacije da će građani od svojih političkih elita tražiti promjene, jer BiH “drastično” treba status kandidatkinje za članstvo, rekao je Kacin.

Što se tiče Srbije i odnosa prema Kosovu, Kacin je kazao:

“Kad Kosovo prizna stota država, to će biti činjenica koju će razumjeti i u Beogradu, iako će je teško prihvatiti. Niko od Srbije ne zahtijeva priznanje Kosova kao uvjeta za početak pregovora, ali se traži dijalog sa svim susjedima. Srbija se ne može i dalje pretvarati da graniči s Albanijom”, rekao je Kacin.

On  je rekao da se Makedonija dovela u “samoizolaciju”, jer u sukobu s Grčkom oko ustavnog imena nije pristala na kompromis koji je već bio usklađen.

“Da je makedonska elita bila odgovornija, bila bi sposobna prihvatiti historijske odluke koje bi omogućile da Makedonija kroz dvije godine uđe u NATO savez. Tada bi i u Makedoniji došlo do velikih promjena nabolje, a akumulirana pozitivna energija usmjerila bi se prema Evropskoj uniji”, rekao je Kacin.

On je dodao  da makedonska elita mora spriječiti stvaranje „kolektivne nacionalističke psihoze“, kao u slučaju nedavnih ubistava četvorice mladih Makedonaca kad je za to optužena jedna cijela etnička grupa, što je opisao kao neprihvatljivo.

Izvori: Al Jazeera i agencije