Kacin: Za Srbiju moguć crnogorski scenario

Kacin: Potrebno je nastaviti sa punom primjenom dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine (Anadolija)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je veoma vjerovatan scenario da bi datum početka pregovora Srbije sa EU mogao biti određen u martu ili junu iduće godine i da je crnogorski scenario vrlo vjerovatan i u slučaju Srbije.

“U ovom momentu odluke Evropskog savjeta nema i države članice još usaglašavaju zajedničke poglede”, istakao je Kacin u intervjuu današnjoj Politici.

Crna Gora je u decembru 2011. godine dobila takozvani uslovni datum za početak pregovora o EU, odnosno trebalo je ispuniti neke konkretne kriterije da bi se ti pregovori otvorili u junu 2012. godine.

“Kada je ispoštovala data obećanja, to se i desilo. Takav scenario je vrlo vjerovatan i u slučaju Srbije”, objasnio je Kacin, prenosi Tanjug.

Poruka Srbiji

Povodom Nacrta rezolucije o Srbiji koji je pripremljen u Evropskom parlamentu, Kacin je rekao da je rezolucija EP o Srbiji, prije svega, poruka Srbiji, to jest njenoj Vladi i građanima, poruka ohrabrenja koja istovremeno ukazuje na najveće izazove koji stoje pred Srbijom, prije svega, u domenu uspostavljanja vladavine prava, slobode medija i prava manjina.

“Uloga Beograda je da što je moguće prije konkretnim rezultatima ubijedi države članice da je Srbija spremna da počne pregovore”, kazao je on.

On je istakao da je potrebno nastaviti sa punom primjenom dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine.

“Otvaranje kancelarija za kontakt u Beogradu i Prištini će umnogome olakšati komunikaciju i rasteretiće političke odnose. Susret predsjedinka Srbije i Kosova bi također bio veliki korak naprijed koji bi pokazao da je proces normalizacije nepovratan. Iskreno se nadam da će se predsjednici vidjeti još u ovoj godini. Tu je i pitanje nestalih koje je jedna od tema dijaloga”, naveo je Kacin.

Međutim, Srbija mora paralelno da učini maksimalan napor da dovede u red svoje pravosuđe i tužilaštvo, izvrši adekvatne promjene Krivičnog zakonika i da radi na tome da se uspostavi istinska vladavina prava u zemlji.

Drugi mehanizmi za pomirenje

To je podjednako važno pitanje za Srbiju, koliko i normalizacija odnosa sa Kosovom. Jedino profesionalno i nezavisno pravosuđe može da se izbori sa sistemskom korupcijom.

Tu su također potrebni konkretni rezultati, naročito na polju bore protiv visoke korupcije, smatra on.

Kacin je naglasio da regionalna saradnja ostaje kamen temeljac evropskih integracija.

“Nijedna zemlja ne može napredovati na putu ka EU dok postoje tenzije i nestabilnost u odnosima sa prvim susjedima. Šta god mislili o presudama (hrvatskim) generalima ( u Hagu) , one su konačne, a proces pomirenja i normalizacije odnosa se mora nastaviti. Odlaganje pomirenja ne vodi nikud. Postoje drugi mehanizmi kojima možemo tražiti pomirenje, kao što su zajednički udžbenici iz istorije ili regionalne inicijative poput REKOM-a ili Igmanske inicijative”, rekao je Kacin.

Izvor: Agencije