Kaczynski: EU se ne treba miješati u poljska pitanja

Evropska komisija zloupotrebljava svoje ovlasti, rekao je Kaczynski (EPA)

Čelnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, Jaroslaw Kaczynski smatra upozorenje Europske komisije Varšavi da zaustavi pravosudnu reformu “političkim” i da se Europska unija ne bi trebala miješati u to pitanje.

“Te stvari s kojima trenutno imamo posla isključivo su u nadležnosti poljske države, tako da ono što imamo u tom slučaju je zloupotreba (njihove vlasti)”, rekao je Kaczynski za državnu televiziju TVP, a prenosi Reuters.

Europska komisija zatražila je od Poljske da zaustavi pravosudnu reformu, naglasivši kako bi ona mogla imati “vrlo negativan utjecaj” na neovisnost sudova. U protivnom, navode iz Bruxellesa, Poljsku očekuje disciplinska mjera već idućeg tjedna.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans upozorio je da zakoni koje Poljska želi izglasati značajno povećavaju prijetnje vladavini prava.

“Kolektivno, uništili bi sve što je ostalo od neovisnog sudstva i sudove bi stavili pod potpunu političku kontrolu vlade”, rekao je Timmermans.

Široka ovlaštenja

Donji dom poljskog parlamenta izglasao je velikom većinom upućivanje spornog prijedloga zakona o reformi Vrhovnog suda posebnom parlamentarnom povjerenstvu, čime je Poljska za korak bliže usvajanju zakona za koji opozicija upozorava da će narušiti neovisnost poljskog sudstva.

Očekuje se da će parlamentarno povjerenstvo odmah razmotriti prijedlog zakona, prenosi Reuters.

Zastupnici vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njihovi koalicijski partneri su, u prvom čitanju tokom dugog zasjedanja parlamenta, usvojili prijedlog zakona.

Takav bi im prijedlog dao ovlasti da imenuju suce Vrhovnog suda, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije