Kada će Japan i Rusija okončati Drugi svjetski rat?

Shinzo Abe, Vladimir Putin
Moskva je vođena sporazumima koji su postignuti između ruskog predsjednika i japanskog premijera (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da mu je japanski premijer Shinzo Abe rekao da Tokio ne može odmah potpisati mirovni sporazum s Moskvom prije nego što dogovore određene preduslove, javio je Tanjug.

Putin je, sjedeći zajedno s Abeom na ekonomskom forumu u Vladivostoku prošleg mjeseca, predložio da Japan i Rusija zaključe bezuslovni mirovni sporazum, kojim bi formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata.

No, kako kaže Putin, a prenosi Fena, Abe smatra da je potpisivanje mirovnog sporazuma s Rusijom nemoguće prije rješenja teritorijalnih pitanja.

Japan nametnuo sankcije

“Ovu diskusiju smo nastavili u neformalnim uslovima. Abe je rekao da je za Japan do danas ovaj pristup neprihvatljiv, jer prvo moramo izgraditi rješenja za glavna pitanja o ovim teritorijama, a tek onda razgovarati o mirovnom sporazumu. Može i tako, ali mi tako tapkamo već 70 godina i ništa se ne vidi”, kazao je Putin.

Putin je objasnio da Rusija nije predlagala da se odrekne rješenja teritorijalnih pitanja.

On smatra da bi zaključivanje mirovnog sporazuma doprinijelo povećanju nivoa povjerenja između zemalja, što bi dovelo do ubrzanja rješavanja teritorijalnih problema.

Putin se, također, dotakao pitanja sankcija Rusiji koje je uveo Japan.

“Mi, sa naše strane, stvaramo, pokušavamo stvoriti, neophodne uslove. Japan nam je nametnuo sankcije. Da li smatrate da je to korak ka povećanju povjerenja?”, upitao je ruski lider.

Moskva za nastavak dijaloga

Pritom je Rusija spremna za nastavak ovog dijaloga, naglasio je on.

Putin je naveo da Rusija i Japan govore o zajedničkim ekonomskim aktivnostima na Južnim Kurilima.

“Ideja je dobra, ali se, za sada, skromno realizirae. Ali, spremni smo nastaviti s radom”, zaključio je on, prenose ruski mediji. 

Izvor: Agencije