‘Kada dođu svinje’ na Festivalu autorskog filma u Beogradu

Dokumentarni film Kada dođu svinje režiserke Biljane Tutorov, u koprodukciji Al Jazeere Balkans, imat će premijeru u Srbiji na Festivalu autorskog filma, u dvorani Kulturnog centra Beograda, u petak, 1. decembra, u 19 sati. 

Film je imao svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, gdje je predstavljen u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film.

U dosadašnjem festivalskom životu film je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Sofia Independent Festivalu u Bugarskoj te The European Documentary Network – Talent Grantom na Sarajevo Film Festivalu.

Dragoslava, glavna junakinja filma, ima četiri televizora, troje unuka, dvije najbolje prijateljice i muža, s kojim se otima za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja, a da se nije pomjerila iz svog stana u pograničnoj varošici. Mediji i politika uvukli su se u porodičnu intimu dok ona s humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umjesto bajki, za djecu izmišlja priče iz stvarnog života, dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava.

Povratak autoritativnih sistema na političku pozornicu

“Kada dođu svinje je intimistička priča koja se sa puno humora bavi ozbiljnim temama koje su me zaokupljale zadnjih godina: neuspehom posleratnog razdoblja u regionu bivše Jugoslavije, zloupotrebom demokratskih mehanizama za uspostavljanje novih diktatura, sve prisutnijom konfuzijom i istovremeno razilaženjem između aktuelne političke predstave u medijima i gole realnosti u kojoj živimo, težnjom ljudi da se povinuju autoritetu vlasti i kolektivnom stavu, bez kritičke evaluacije konsekvenci njihovog (ne)delovanja”, kaže Tutorov. 

“Mnogi od nas su izgubili nadu da glasački listić može bilo šta promeniti. Izgubili smo interes za politiku i dozvolili da nas obuzme letargija u kojoj iščezavaju vrednosti i kolektivna odgovornost. Autoritativni sistemi koji se baziraju se na odsustvu mišljenja i odgovornosti – kako građana, tako i vlasti – iskoristili su šansu da se vrate na političku pozornicu. Ove teme su relevantne ne samo za naš region već i za ostatak Evrope, kao i za mnoga društva izvan nje.

Za moju junakinju Dragoslavu svaki naš gest – od ujutro, od kada ustanemo, pa sve do počinka – čin je odgovornosti koja može da promeni svet. Pratila sam je i snimala dve i po godine. 

Naslov filma referira na pesmu koju čujemo dok Dragoslava iseca novinske članke za arhiv koji priprema unucima. Naslov pesme je ‘Kada dođu svinje’, napisao ju je 1976. poznati jugoslovenski pisac i disident Bora Ćosić, a otpevala Nada Knežević, diva jugoslovenske džez scene. Pesma govori o konfuznim vremenima u praskozorje Drugog svetskog rata, kada su počele da se događaju čudne stvari među ljudima koji gube kriterijume.”

Biljana Tutorov diplomirala je arheologiju i historiju umjetnosti u Belgiji, na Katoličkom univerzitetu u Leuwenu, a zatim pohađala postdiplomske studije iz antropološkog filma na École Pratique des Hautes Études u Parizu. Pozorišnu umjetnost učila je na L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq u Parizu. Bila je asistentica Želimira Žilnika. Autorica je više videoinstalacija, kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova, videoradova i performansa.

Od 1998. do 2009. radi kao režiserka i producentica za nagrađivanu švedsku produkciju Long Film. Osnivačica je Wake Up Filmsa, producentske kuće koja se posvetila razvoju i produkciji autorskih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova, te edukaciji mladih. Radila je kao programska urednica i selektorica za festivale Cinema City i Slobodna zona.

Za proljeće 2018. priprema dugometražni film, zvučno-vizuelni eksperiment koji se bavi intimnim stvaralačkim procesom Darka Rundeka i njegovog Cargo orkestra, čija je članica bila od 2002. do 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera