Kadeti BiH postali prvaci Evrope u košarci

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je večeras u finalu Eurobasketa titulu evropskog prvaka, nakon što su pobijedili domaću selekciju rezultatom 85:83.

Najbolji u redovima Bosne i Hercegovine bio je ponovo Džanan Musa, postigavši 33 poena te zabilježivši osam skokova i sedam asistencija. U stopu ga je pratio Sani Čampara sa 23 poena, pet skokova i dvije asistencije.

Upravo je Musa proglašen najkorisnijim igračem (MVP) Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina u Litvaniji.

Osim njega, u najbolju petorku prvenstva je uvršten još jedan igrač bh. reprezentacije, Njegoš Sikiraš.

Pred dvoranom prepunom domaćih navijača izabranici selektora Josipa Pandže vodili su cijelu utakmicu protiv favorizirane Litvanije i na kraju se pobjedom upisali zlatnim slovima u historiju bosanskohercegovačke košarke.

Nakon prve četvrtine BiH je vodila rezultatom 26:19, na poluvremenu je bilo 50:37, a odlična igra nastavljena je i u trećoj četvrtini nakon koje su mladi bh. košarkaši vodili rezultatom 69:59.

Litvanija se, međutim, u posljednjoj četvrtini potpuno približila, no košarkaši BiH su se uspjeli oduprijeti svim pritiscima i na kraju slaviti rezultatom 85:83.

Reprezentacija BiH je na putu do finala Eurobasketa pobijedila Španiju, Njemačku, Hrvatsku, Francusku, Italiju i Srbiju, dok je poražena od Finske i Crne Gore.

Litvanija je, s druge strane, savladala Tursku, Finsku, Englesku, Izrael, Grčku i Španiju, dok je izgubila od Turske i Njemačke.

Prethodno je, u utakmici za treće mjesto, Turska pobijedila Španiju rezultatom 83:72.

Izvor: Al Jazeera i agencije