Oglasi

Kadić: Spriječen stečaj NTF-a

Na račun Terminala Federacije Bosne i Hercegovine uplaćeno je sedam i po miliona eura po komercijalnim kreditima.

Naftni terminali Ploče, kćerka firma Terminala Federacije Bosne i Hercegovine, prema riječima direktora Rasima Kadića, mogli bi izbjeći stečaj.

Na račun Terminala Federacije Bosne i Hercegovine Sarajevo uplaćeno je sedam i po miliona eura po komercijalnim kreditima šest banaka iz Bosne i Hercegovine.

Kompanija je šest miliona eura proslijedila na račun NTF-a, koji je blokiran nekoliko mjeseci.

To je uslijedilo nakon prvostepene presude Suda u Sisku kojom je kompanija proglašena krivom za nelegalni raskid ugovora sa bivšim partnerom, Deltagripom.

Prema presudi, NTF je britanskoj kompaniji za promet naftom trebao platiti odštetu ili proglasiti stečaj.

Normalno poslovanje

Uplaćeni iznos kreirao je i pretpostavku da stečajni sudija, i prije isteka stečajnog roka 21. marta, proglasi da više nema razloga za stečaj.

"Terminal Ploče bi se ovim, nakon višemjesečnih blokada računa i stečajnog postupka, vratio u normalno poslovanje", istakao je Kadić.

Prijenos sredstava je u toku, a već u ponedjeljak sredstva bi trebala biti na računu.

Gubitkom NTF-a, Federacija Bosne i Hercegovine izgubila bi nekoliko stotina miliona eura vrijednu imovinu.  

Kadić je kazao da su ova sredstva osigurali: Intesa San Paolo banka u iznosu od 2,75 miliona eura, Union banka, Bor banka, Sparkasse banka i Sberbanka po milion eura te Vakufska banka 750.000 eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.