Kadirov: Erdoganovo izvinjenje znači da je Rusija bila u pravu

Ruski predsjednik je prije nekoliko sedmica poručio da incident još nisu dobili izvinjenje (EPA)

Vršilac dužnosti predsjednika Čečenije Ramzan Kadirov kaže da pismo kojim se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izvinio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog obaranja ruskog bombardera Su-24 u Siriji i pogibije pilota, predstavlja očigledan dokaz da je Rusija od početka bila u pravu.

“Ono pokazuje da je pristup ruskog rukovodstva problemu bio ispravan još od prvih sati nakon incidenta. Čvrsto sam uvjeren da su akcije ruskih vlasti bile izuzetno korektne pošto je situacija zahtijevala teške procjene, odluke i zahtjeve”, napisao je Kadirov na svom nalogu na Instagramu, a prenio TASS.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je u ponedjeljak da vjeruje da će Ankara “brzo” normalizirati odnose sa Moskvom, nakon što je on izrazio žaljenje zbog prošlogodišnjeg obaranja ruskog borbenog aviona.

“Vjerujem da ćemo brzo normalizirati naše odnose sa Rusijom i tako staviti tačku na postojeću situaciju koja nije u interesu obje strane”, kazao je Erdogan na iftaru, večeri kojom se prekida post tokom mjeseca ramazana, a prenio Reuters.

Pismo izvinjenja

Erdogan je ranije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uputio izvinjenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih vojnih snaga, saopćio je glasnogovornik Kremlja, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno, Erdogan je uputio pismo u kome navodi i da je pokrenuo istragu protiv državljanina Turske koji je “povezan sa smrću ruskog pilota”.

Ruski predsjednik je prije nekoliko sedmica komentirao događaj iz novembra prošle godine kada su Oružane snage Turske oborile ruski vojni avion nedaleko od sirijske granice, poručivši da za to još nisu dobili izvinjenje.

Turske vlasti tvrde da je letjelica narušila zračni prostor ove zemlje, dok Rusija ističe da je avion bio na nebu iznad Sirije. Jedan pilot je ubijen, dok su drugog zarobili sirijski pobunjenici i zatim ga pustili.

Nakon incidenta, Kremlj je uveo sankcije na prehrambene proizvode, ukinuo bezvizni režim i zabranio ruskim turistima da putuju na odmor u Tursku.

Izvor: Al Jazeera i agencije