Kafa mijenja britanske i kineske običaje

Kina je poznata po proizvodnji čaja, no, kako se čini, ta država izrasta u novog i važnog proizvođača kafe. Međutim, ne mijenja se samo Kina, u Velikoj Britaniji se odvija cijela revolucija.

Britanci dnevno popiju 70 miliona šoljica kafe, napitka koji bi uskoro mogao zamijeniti čaj, ritualno obilježje i ponos britanske monarhije.

Stephen Rappaport dio je te revolucije. Kompanija čiji je utemeljitelj i izvršni direktor Pact Coffee zadovoljava ukuse sladokusaca.

“Način na koji se mi takmičimo je taj što s našim klijentima imamo odnos ‘jedan na jedan’. To je nešto što supermarketi ne mogu ponuditi. Znamo kakav proizvod i okus voli svaka naša mušterija”, ističe on.

Kompanija Pact kupuje kafu direktno od uzgajivača kako bi nabavila najbolja zrna. Zato plaća i visoku cijenu, jer je ovo tržište postalo vrlo nestabilno. Cijene su se neviđeno povećale zbog suše u Brazilu i gljivice koja je uništila plantaže u Centralnoj Americi.

Elitna vrsta

Cijena kafe “Arabica” tako je od sredine jula porasla za 30 posto – činjenica koja definitivno ide naruku Kini. Naime, ta se država posljednjih godina počela baviti uzgojem ove najelitnije vrste kafe.

“Oni proizvode milion vreća ‘Arabice’. To nije mnogo, ali nije ni mnogo manje od količine koju proizvodi Kostarika. Siguran sam da će je uzgajati i u Yunanu, regiji poznatoj po uzgoju čaja, što je pogodno tlo i za kafu”, ističe Stephen Hurst, direktor kompanije Mercanta Limited.

On još nije isprobao i kupio kinesku “Arabicu”, ali jedan od najvećih trgovaca ovim zrnima jeste. Švicarski Volcafe upravo je potpisao veliki ugovor s Kinezima.

Kako se čini, tržište se mijenja, baš kao i britanske navike s toplim napicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije