Kairo: U napadu ubijen policijski general

Dvije osobe, uključujući policijskog generala, smrtno su stradale u srijedu u napadu u Kairu, gdje su učestali napadi nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Muhameda Mursija i represije nad njegovim pristalicama.

Tri eksplozivne naprave odjeknule su poslijepodne u centru glavnoga grada pred zgradom Kairskog univerziteta, uporišta pobune protiv Vlade.

Vojska je oko univerziteta postavila rampe nakon svrgavanja s vlasti i hapšenja Mursija u julu prošle godine.

Brigadni general Tarek al-Mergawi, koji je bio na čelu kairske pravosudne policije, ubijen je u dvostrukom napadu, u kojem je povrijeđeno pet osoba.

Uporište demonstranata

Među povrijeđenima je još jedan general, Abdul Rauf al-Serafi, savjetnik ministra unutrašnjih poslova, rekao je za AFP zvaničnik snaga sigurnosti, koji je želio ostati anoniman. Ranjena su još tri vojna oficira.

Dvostruki napad dogodio se ispred glavnoga ulaza na Kairski univerzitet. Agencije javljaju da je dva sata nakon dvostruke eksplozije uslijedila i treća – u parku ispred zgrade univerziteta.

Kampus je posljednje uporište demonstranata i Mursijevih simpatizera, kao i studenata koji se ondje okupljaju svakodnevno, prisiljavajući ponekad policiju da ih rastjeruje suzavcem ili oružjem.

Izvor: Al Jazeera i agencije