Kairo: Više ranjenih u eksplozijama u metrou

Eksplozije su odjeknule na stanicama Ghamra i Shubra al-Kheyma (Getty Images)

Najmanje četiri osobe ranjene su u srijedu u eksplozijama četiri bombe ručne izrade, koje su odjeknule jedna za drugom na tri postaje podzemne željeznice u Kairu tijekom jutarnjih gužvi, objavili su sigurnosni izvori, ukazujući na izazove s kojima se suočava novoizabrani predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

Eksplozije su odjeknule na postajama Ghamra, u središtu grada, i Shubra al-Kheyma, na sjeveru Kaira, kažu izvori.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog policijskog dužnosnika, agencija AFP je prenijela da je riječ o “primitivnim bombama slabog intenziteta”, prenosi Tanjug.

Dužnosnik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je za privatnu televiziju da su još tri osobe zadobile lakše ozljede u eksploziji bombe na postaji Shubra al-Kheyma.

“Još jedna osoba je ozlijeđena u eksploziji bombe postavljene ispod automobila ispred zgrade suda u sjevernom kairskom naselju Heliopolis”, rekao je šef Odjela za deaktiviranje bombi za Reuters, prenosi Srna.

Žrtve, suđenja, smrtne kazne

Egipat pogađa val nasilja i napada uglavnom oružanih skupina sa Sinaja nakon što je vojska u srpnju prošle godine svrgnula legalno izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Bivši zapovjednik vojske Al-Sisi, koji ga je zbacio s vlasti, prisegnuo je za novoga predsjednika nakon izborne pobjede prošloga mjeseca.

Novi napadi izvedeni su mjesec nakon njegova izbora.

Pristaše u njemu vide moćnika koji može izvesti Egipat iz političkog i gospodarskog kaosa u koji je zemlja upala nakon što je u pobuni 2011. godine svrgnut autokratski dugogodišnji šef države Hosni Mubarak.

Od svrgavanja Mursija u srpnju 2013. godine, u obračunu s njegovim pristašama, poginulo je više od 1.400 ljudi, a gotovo 15.000 završilo u zatvoru.

Na smrtnu kaznu osuđene su stotine osoba nakon masovnih i ekspresnih suđenja.

Izvor: Agencije