Kairo: Zatvor za protivnike ustupanja otoka

Zbog ustupanja dva otoka Rijadu, u Kairu su prošlog mjeseca održani najveći protesti od 2014. godine (AP)

Sud u Kairu osudio je 51 osobu na po dvije godine zatvora zbog učestvovanja u prošlomjesečnim antivladinim protestima, rekao je advokat odbrane Mohammed Abdel-Aziz.

Prema njegovim riječima, 18 aktivista osuđeno je u odsustvu zbog učešća u demonstracijama 15. i 25. aprila.

Oni su osuđeni zbog kršenja zakona iz 2013. godine koji zabranjuje proteste, prenosi Beta.

Abdel-Aziz je kazao da će se njegovi klijenti najvjerovatnije žaliti na presudu.

Na protestima održanim zbog iznenadne odluke vlasti u Kairu da dva strateški važna otoka u Crvenom moru ustupe Saudijskoj Arabiji, uhapšeno je više od 300 ljudi.

Zbog odluke egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija o ustupanju dva otoka Saudijskoj Arabiji u Kairu su prošlog mjeseca održani najveći protesti od 2014. godine.

Ustupanje otoka

Egipatska vlada je objavila u aprilu da su tehnička istraživanja pomorske granice sa Saudijskom Arabijom pokazala da se otoci Tiran i Sanafir nalaze u saudijskim teritorijalnim vodama.

Saudijska Arabija pružila je Egiptu značajnu finansijsku i diplomatsku pomoć nakon što je predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi, tada zapovjednik oružanih snaga, 2013. svrgnuo predsjednika Muhameda Mursija.

Otoci Tiran i Sanafir kontroliraju južni ulaz u zaljev Aqaba, u kojem se nalaze važne izraelske i jordanske luke.

Vlada je odluku o ustupanju obrazložila tvrdnjom da su egipatske oružane snage štitile otoke na osnovu odgovarajućeg zahtjeva koji im je 1950. uputio tadašnji saudijski kralj.

Protivnici predaje otoka tvrde, pak, da se prema sporazumu Velike Britanije i Osmanskog carstva iz 1906. godine otoci nalaze u egipatskim teritorijalnim vodama.

Izvor: Agencije