Kako do jedinstvenog pristupa zdravlju

Veterinarski fakultet u Sarajevu organizirao je međunarodni kongres o jedinstvenom pristupu zdravlju, koji prevenciju oboljenja širi sa medicine i na druga područja. Učestvovalo je 300 stručnjaka iz 10 zemalja.

U Centru za kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, šefica Laboratorije za ispitivanje biološke ispravnosti hrane, analizira jedan uzorak mlijeka. Cilj je utvrditi je li proizvođač stoci davao veterinarske lijekove, i ne samo to.

“Možete uraditi sve one analize koje se nalaze u hrani, koji se eventualno mogu naći u hrani. To su antibiotici, antihelmitici, zatim neke vrste pesticida, hormoni itd“, kazala je Amina Magoda iz Centra za kontrolu namirnica.

Dugotrajno unošenje u organizam proizvoda koje u sebi sadrže takve tvari, može stvoriti niz zdravstvenih komplikacija.

„Mi više jedemo hranu animalnog nego biljnog porijekla, a životinje prenose bolesti preko hrane na ljude. Odnosno, isto tako se toksične materije prenose preko hrane na ljude, koje mogu uzrokovati kancerogena oboljenja“, navodi Mehmed Smajlović, šef Centra za kontrolu namirnica.

Liječenje takvih, ali i manje opasnih oboljenja postalo je preveliki teret zdravstvenim sistemima država. Zbog toga neke od evropskih zemalja godinama razvijaju “One Health program” s ciljem prevencije i njegovanja zdravog lanca prehrane i jedinstvenog pristupa zdravlju.

Novi master studij

One Health program, kao jednogodišnji master studij, od ove godine biće moguće pohađati i u Bosni i Hercegovini.

“Nobelova nagrada je ove godine dodijeljena za One Health koncept. To jeste bila koincidencija, mi u to vrijeme kad smo krenuli u to nismo to znali, ali smo ponosni da ćemo se baviti nečim što je svjetski trend“, rekao je Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina je zajedno s Kosovom, od Evropske komisije dobila sredstva za pokretanje ovog projekta. Finansira se iz programa TEMPUS namijenjenog za modernizaciju visokog obrazovanja zemalja u okruženju Evropske unije.

Deset zemalja partnera je uključeno u njegovu realizaciju.

„Dok god ne riješimo problem koji muči životinje, ispaštat će i čovjek. To znači da problemu zajednički mora pristupati i humana i veterinarska medicina“, kazala je Valeria Grieco sa Veterinarskog fakulteta u Milanu.

Jedinstveno rješenje zdravlja

Na Međunarodnom kongresu u Sarajevu, nazvanom “One World, One Health, One Vision” stručnjaci sa veterinarskih i Medicinskog fakulteta uz pomoć ekoloških stručnjaka raspravljaju kako doći do takvog jedinstvenog rješenja.

Ukoliko zaživi, taj bi program mogao na najbrži način transformirati javne zdravstvene sisteme tih država u skladu s EU standardima.

“To je sad sigurno koncept koji kada se udruže i doktori medicine i veterinarske medicine može promijeniti praksu na terenu“, rekla je prof.dr. Semra Čavaljuga, epidemiolog.

„Interdisciplinarni master studij One Health svoja vrata treba otvoriti već u novembru za prvih 20 studenata. Nastavu na engleskom jeziku držat će im profesori sa medicinskih i veterinarskih fakulteta iz svih 10 zemalja partnera projekta“, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera