Kako hirurzi vide rak u mraku

Naočale omogućavaju hirurzima da vide kancerogene ćelije veličine jednog milimetra. (Ustupljeno Al Jazeeri)

Statične slike magnetne rezonance nisu od velike pomoći kada operacija uklanjanja raka započne. Infracrvene naočale mogu pomoći.

Za doktora Sama Achilefua, direktora laboratorije za optičku radiologiju pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Washingtonu, izazov operacije uklanjanja raka je bio jasan.

„Hirurzi su mi rekli da jedan od problema sa kojim se susreću to što vide lijepe statične slike nalaza magnetne rezonance i CT-a, ali kada uđu u operacionu salu, zaista nemaju ništa. To je kao da hodate u mraku.“

Za vrijeme operacije, cilj je da se izvadi kompletno kancerogeno tkivo – kao i rub oko tkiva, poznat kao hirurška margina.

Nakon što se ukloni, tkivo se ispituje. Ako su se kancerogene ćelije proširile previše blizu ruba tkiva, ili previše blizu tkiva, preporučuje se još jedna operacija.

Otkrivanje malih ćelija

Prema istraživanju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, između 20 i 25 posto svih pacijentica oboljelih od raka dojke moraju proći kroz još jednu operaciju, a pacijenti oboljeli od melanoma skoro uvijek moraju proći kroz barem još jednu operaciju kako bi se uklonio dovoljno širok rub.

„Cilj je da omogućimo otkrivanje veoma malih ćelija“, kaže Achilefu. „A trenutni sistemi slika to ne mogu uraditi“.

Achilefu je razvio infracrvene naočale koje se sada nalaze u ranoj eksperimentalnoj fazi i čija se preciznost još testira. I do sada, rezultati su otkrili kancerogene ćelije sa visokom preciznošću, te su omogućili hirurzima da preciznije ciljaju rub tkiva koje se treba ukloniti.

Ovako to funkcioniše: 

1. Neposredno prije operacije, pacijentu se ubrizga indocijanin zelene boje (ICG) koji se veže za proteine u kancerogenim ćelijama. On se ne može vidjeti golim okom.

6. Tkivo se šalje u laboratoriju kako bi se potvrdila prisutnost raka i provjerila preciznost naočala.

Doktor Achilefu kaže: „Moj krajnji cilj je da se uspostavi rutinski sistem koji će se koristiti u svim bolnicama. Naprimjer, u slučaju operacije mozga, gdje ne možete izvaditi puno tkiva i gdje morate biti vrlo precizni, naočale će biti od velike pomoći“.

Izvor: Al Jazeera