Kako je Dodik opoziciju izružio kao male đake

Opozicija je predložila formiranje nekoliko tijela koja bi trebala da unaprijede saradnju (Al Jazeera)

Iako se činilo da dolaze bolji dani za saradnju pozicije i opozicije u Republici Srpskoj, kada je Savez za promjene, koji čine tri opozicione stranke (SDS, PDP i NDP), ponudio vladajućoj koaliciji Sporazum o principima političkog djelovanja, analitičari tvrde da od toga nema ništa.

Euforija, koja se osjetila u bh. medijima kada je sporazum predstavljen, ubrzo je splasnula. Na scenu je stupio predsjednik RS-a Milorad Dodik i kazao da je u sporazumu mnogo toga neprihvatljivo i nekorektno, te iznova optužio opoziciju za napade na Narodnu skupštinu RS-a i ‘blokiranje miliona konvertibilnih maraka’ koji su navodno trebali stići u RS putem institucija BiH.

Opozicija je predložila formiranje nekoliko tijela koja bi trebala da unaprijede saradnju: Etički komitet kojim bi, kako je navedeno, bila osigurana međusobna komunikacija, Radna grupa za borbu protiv korupcije i Vijeće Republike Srpske, koje bi činili Predsjednik RS-a, srpski član Predsjedništva BiH, Predsjednik Narodne skupštine RS-a, srpski Član Predsjedništva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (predsjedavajući/kopredsjedavajući), predsjednik Vlade RS-a i srpski član Vijeća Ministara BiH (predsjedavajući/kopredsjedavajući) kao stalni članovi Vijeća.

Dodik kupi poene

Novinar i politički analitičar Mladen Mirosavljević kaže da se samo par sati nakon sastanka čelnika vlasti i opozicije kod predsjednika entitetske Skupštine Nedjeljka Čubrilovića pokazalo da od saradnje nema ništa.

“Opozicija je izašla u javnost sa svojim viđenjem situacije, a entitetski predsjednik Milorad Dodik sa svojim. Ta viđenja su, naravno, bila dijametralno suprotna pri čemu je Dodik ponovo iskoristio situaciju da u javnosti pokupi poene i, nakon ovog sastanka, optuživši opoziciju za šarlatanstvo i bezidejnost. Postavlja se pitanje zašto je opoziciji uopšte i trebao jedan ovakav sastanak i potpisivanje bilo kakvog sporazuma i osnivanje raznih komisija, naročito poslije posljednjeg skupštinskog zasjedanja, na kojem je opozicija doživjela debakl, a Milorad Dodik ih je “ispljuvao” i izružio kao male đake“, smatra on.

Paralelne institucije neće riješiti probleme

Srđan Blagovčanin smatra da je teško bilo šta očekivati od tijela čije je usvajanje predloženo.

“U situaciji kada institucije uspostavljene ustavom i zakonima kao što su parlament, tužilaštva, služba za reviziju ne obavljaju svoj posao na način na koji je to propisano jer su zarobljene interesima vlasti u RS-u, očekivati od ad hoc uspostavljanih paralelnih institucija da riješe probleme je zaista apsurdno“, smatra Blagovčanin.

Najvjerovatnije, nastavlja, da je takvo ponašanje opozicije uslijedilo  poslije pritisaka iz Beograda, vjerovatno od samog Aleksandra Vučića, bez kojeg se, kako tvrdi, više u Republici Srpskoj ništa bitno politički ne odlučuje.

“Time je opozicija napravila samo još jedan, politički, samoubilački čin i u javnosti se ponovo predstavila kao neko ko nema nikakav koncept na koji način misli parirati vladajućoj koaliciji. Očito je, da je žeđ za vlašću i borba za kadrovske pozicije u vlasti na nivou BiH, gdje entitetska opozicija participira u vlasti, bila pogubna za opoziciju. Razjedinjena, bez jakih lidera koji iza sebe imaju iole respektabilne stranke, zauzeta rješavanjem samo sopstvenih uskostranačkih I pojedinačnih interesa, opozicija ne nudi niti politička niti kadrovska rješenja pred buduće izbore  sljedeće godine. Milorad Dodik, kao potpuna personifikacija vlasti iI moći u RS je odavno shvatio da mu je najveća opozicija ustvari, koalicioni DNS (Demokratski narodni savez), pa sistematski radi na njegovom urušavanju i prekomponovanju političke scene nakon sljedećih, opštih, izbora. Pri tome je, i to ne treba shvatiti neozbiljno, opoziciji ponudio dogovor da izaberu da li će ponuditi svog kandidata za mjesto člana Predsjedništva BiH ili entitetskog predsjednika, čime je takođe direktno “opalio šamar” DNS-u koji pretenduje na mjesto entitetskog predsjednika. Zato bilo kakvo formiranje, bilo kakvih komisija, neće značiti ama baš išta osim bacanja prašine u oči I javnosti, I opoziciji, I te komisije I, ako budu formirane, ostaće samo mrtvo slovo na papiru, pogotovo bilo kakvo tijelo za suzbijanje korupcije, koja je način života u Republici Srpskoj“, ističe on.

Direktor Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin smatra da je teško razumjeti ponašanje opozicije, odnosno nastojanje da se postigne sporazum sa vlastima u RS.

“Zapravo utisak je da opozicija ima jednu vrstu Stokholmskog sindroma. U prethodnom periodu očigledno je bilo da je vlast zapravo otela i zarobila većinu institucija, a sada zapravo opozicija tim istim otmičarima nudi sporazum. Do prije par sedmica opozicija je imala potpuno druge zahtjeve, smjenu predsjednika parlamenta i ministra unutrašnjih poslova. Sada se očigledno odustaje od toga. Što daje sliku nekonzistentosti i dezorijentisanosti opozicije“, tvrdi Blagovčanin.

Nema prostora za saradnju

Dodaje da se razlozi za takvo ponašanje mogu tražiti ili u sugestiji zvaničnog Beograda ili u pokušaju opozicije da amortizira kontinuiranu kampanju vlasti u RS-u o opozciji kao izdajničkoj i rušilačkoj, koliko god to besmisleno zvučalo.

On ne vidi prostora za bilo kakvu saradnju.

“Predstojeći izbori kao u ostalom i svaki u BiH su pitanje života i smrti. Cijena gubitka vlasti ne ogleda se samo u odlasku s vlasti, već i gubitku neograničenog izvora bogaćenja iz javnih sredstava, a tu je i rizik od gubitka slobode odnosno procesuiranja,  ako bi se iko upustio u borbu sa sveprisutnom korupcijom. Stoga, u predstojećim mjesecima se može očekivati samo zaoštravanje odnosa na relaciji vlast – opozicija“, smatra on.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da uspjeh sporazuma zavisi od političkih stranaka.

“Mi smo se vrlo ozbiljno pripremili za taj sastanak kod predsjednika parlamenta i ponudili smo određena rješenja. Mi smo dali te argumente koje bi se trebalo uvažiti, kako bi se normalizovalo stanje u Parlamentu RS-a i kako bi se zaustavio govor mržnje. Dakle, da se vrati normalan odnos u radu javnog servisa RTRS, da se usvoji zakon o ispitivanju porijekla imovine i da se osnuje forum koji bi se zvao Savjet Republike Srpske u kojem bi bili ključni ljudi iz institucija RS-a i zajedničkih institucija BiH. Ako vladajuće stranke ovu ponudu odbiju, znači nije im stalo do normalizacije stanja u RS-u. Ako prihvate, vraćamo se u jednu normalnu i stabilnu atmosferu političkih odnosa unutar RS-a“, ističe Borenović.

Krsto Jandrić, šef kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a, smatra da Savez za promjene traži nešto što je potpuno normalno.

“Traži poštovanje ustava, zakona i poslovnika. Traži da javni servis bude javni servis svih građana. Ispalo je čudo neviđeno da mi to smijemo da tražimo. Čak neki iz naših redova (opozicija) su se zapitali otkud sada tolika ljubav prema poziciji koja pravi tolike probleme narodu u RS-u. Ovo je prvi konkretan potez koji je opozicija postavila u zadnjih nekoliko godina. Ja sam učestvovao u kreiranju tog prijedloga, ali sam odmah rekao da nema šanse da oni (SNSD) to prihvate, odnosno Milorad Dodik kao personifikacija te stranke. Ne postoji niko u SNSD-u ko može reći, ‘hajde da vidimo da li je to dobro’, Dodik odlučuje. Dodik će reći da o nekim stvarima našeg prijedloga treba razgovarati i da su one dobre, a to će uraditi samo da kupi vrijeme“, navodi on.

‘Bacanje lopte’ u dvorište pozicije

Navodi da je Savez za promjene bio veoma jasan i da je postavio rokove.

“Ne bude li to sve uokvireno do kraja godine, onda mi zaista nemamo šta da tražimo. Mi smo učinili taj prvi korak možda u zadnjih 5,10 godina. Bacili smo im loptu u njihovo dvorište. Imam informacije da se neki Dodikovi saveznici iz reda drugih partija slažu s nekim od naših prijedloga, pa bi volio i da se oni oglase povodom našeg prijedloga. Savjet RS-a ima smisla ako ćemo se dogovarati“, objašnjava Jandrić.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević kaže da nju kao građanku RS-a ne zanimaju ni pozicija ni opozicija.

“Govorim i sa stanovišta SDS-a. Zanima nas da se u Republici Srpskoj poštuju zakoni i ustav. Da RS bude demokratsko društvo u kojem je na snazi vladavina prava i u kojem su mediji demokratski. Oko toga mora postojati društveni konsenzus jer svi zajedno tonemo“, ističe Pandurević.

Dodik je kao pozitivan naveo prijedlog da se formira Vijeće RS-a, koje bi razmatrali sva važna pitanja, pogotovo ona na nivou BiH, ali da ne bi mogao biti savjetodavnog već obavezujućeg karaktera.

Luka Petrović, generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), tvrdi da Savez za promjene ne zna kako da se vrati na političku scenu, te da je ušao u ćorsokak.

“To je za Savez za promjene nova pozicija jer je on u političkom debaklu. Nemaju pravac djelovanja. Oni pokušavaju da se domognu bilo kakve pozicije da bi na izborima 2018. imali neki rezultat. Svjesni su da je Republika Srpska apsolutno stabilna, da vlada poštuje sve obaveze, da imamo likvidnost budžeta, da imamo investicioni zamah kojeg nije bilo od osnivanja tog bh. entiteta. Savez za promjene nam je blokirao milione prihoda koji su trebali da dođu u RS na direktan i indirektan način“, smatra Petrović.

Mišljenja je da bi Vijeće RS-a bilo potrebno da se eliminira “negativno djelovanje Saveza za promjene za nivou BiH“.

Izvor: Al Jazeera