Kako je Francusku ‘šokirao’ hidžab Maryam Pougetoux?

Pougetoux je odbacila izjave u kojima se njen hidžab povezuje s mladima koji se priklanjaju učenjima grupe ISIL (Getty Images)

Piše: Leila Lallali

Devetnaestogodišnja Maryam Pougetoux, muslimanka koja nosi hidžab, predsjednica je Nacionalne unije studenata na Univerzitetu Sorbonne u Parizu. Ta mlada djevojka iznenada se našla usred ogromnih polemika i rasprava u različitim medijima i društvenim mrežama, a njena priča pretvorila se u kulturno i političko pitanje, u koje su se uključili i političari i ministri te države.

Priča o Maryam eskalirala je prošle sedmice nakon njenog pojavljivanja u intervjuu za francuski televizijski kanal M6, što je izazvalo burne reakcije francuske javnosti. Pojedinim Francuzima nije se dopalo pojavljivanje djevojke s maramom na glavi na francuskim televizijskim ekranima, koja, povrh toga, govori u ime Unije studenata. Drugi su, pak, smatrali da u tome nema ništa neobično, jer se djevojka integrisala u francusko društvo i uspijeva efikasno voditi studentsku uniju.

Polemike o pokrivenoj djevojci u francuskim političkim krugovima i medijima prelile su se i u javnost. Pojedini ljevičari iskoristili su to pitanje za pokretanje beskrajnih debata u Francuskoj vezano za nošenje marame i vela preko lica, kao i o muslimanima i islamu općenito, dok su pojedini ovaj slučaj povezali s ekstremizmom i organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kako je ‘šokiran’ ministar policije?

Najviše rasprava potakao je ministar unutrašnjih poslova Gérard Collomb, koji je bez ustručavanja rekao da je ostao šokiran ugledavši pokrivenu djevojku na francuskim TV-ekranima. “To je šokantno”, izjavio je ministar za jednu francusku televizijsku stanicu 19. maja. Rekao je da se ta djevojka “razlikuje” od francuskog društva, “što nam potvrđuje da moramo predstaviti model kojem težimo. Očito je da među mladim muslimanima postoji namjera da vode kulturni rat, pa hoće li muslimani na kraju težiti tome da se integrišu u francuski kulturni model?”

Pitanje studentice Maryam francuski ministar povezao je s mladima koji su potpali pod utjecaj ISIL-ovih ideja. “Sumnjičav sam prema tome jer smatram da kod pojedinih mladih ljudi možda postoji tendencija usvajanja učenja grupe ISIL. Mora postojati širok kulturni dijalog kako bismo došli do modernog i suprotstavili se retrogradnom islamu”, rekao je ministar.

Takav ministrov stav kosi se s pozivima predsjednika Emmanuela Macrona, koje je iznio za francuske medije 16. aprila, o potrebi poštivanja vjerskih sloboda u njegovoj državi kako bi se očuvalo jedinstvo društva. Francuski predsjednik izjavio je da poštuje svaku ženu koja nosi maramu na glavi.

‘Moja marama nije politički simbol’

Glasove protivnika marame općenito u francuskom društvu najviše je potaklo pojavljivanje djevojke Maryam na televiziji u svojstvu predstavnice Unije studenata. Spisateljica i aktivistica Céline Pena ovako je komentirala slučaj: “Ovdje je riječ o infiltraciji Muslimanske braće u Uniju studenata.” Julien Dray, nekadašnji zamjenik predsjednika Unije studenata, kaže: “Rukovodstvo Unije koje prihvata ovu mladu djevojku za svog čelnika uništava svu našu borbu na univerzitetima.”

Baš kao što je njeno pojavljivanje na francuskoj televizijskoj stanici s maramom na glavi bilo “šok”, tako je i Maryam ostala šokirana izjavama francuskog ministra unutrašnjih poslova upućenih na njen račun. U intervjuu za BuzzFeed News, objavljenom 20. maja, izjavila je da nije očekivala da će se priča o njoj pretvoriti u državno pitanje. Izjavila je da njena marama nema nikakve veze s politikom nego se tiče življenja njene lične vjere. “Moja marama nije politički simbol”, rekla je Maryam.

Ona je odbacila izjave ministra Collomba u kojima povezuje njen hidžab s mladima koji se priklanjaju učenjima grupe ISIL. Rekla je da sve dolazi iz obrazovanja. “Kad mladim ljudima damo mogućnost da se obrazuju, odu na univerzitet, da formiraju svoje mišljenje kako bi mogli samostalno razmišljati, onda ne bi trebali imati brigu o radikalizaciji omladine”, kazala je.

Pokrenut hashtag #Podržavam Maryam

“Naravno, uvijek postoje izuzeci, međutim, smatram da je to glavni način za borbu protiv ovih radikalnih iskušenja. A što se mene tiče, smatram da sam integrisana u francusko društvo i nemam nikakve veze s ISIL-om. Državljanka sam Francuske, školujem se u Francuskoj, u sekularnim i javnim institucijama. Maramu nosim iz religijskog uvjerenja, ali sve u okviru poštivanja francuskih zakona i drugih građana. Prema tome, smatram da uopće nema potrebe za ovakvim raspravama”, rekla je Maryam.

Na kritike koje su iznesene zbog pojavljivanja djevojke s maramom na glavi na francuskoj televizijskoj stanici Nacionalna unija studenata Francuske (Univerzitet Sorbonne) odgovorila je odbacivanjem, kako ga je nazvala, govora mržnje, koji je prisutan kod pojedinih francuskih političara i javnih ličnosti. U njihovom saopćenju piše: “Maryam se našla na meti kritika zato što je muslimanka koja nosi maramu na glavi i zato što je studentica koja ima svoje odgovornosti u Uniji.”

Oni koji su stali u odbranu Maryam smatraju da francuski zakon ne brani studentima na univerzitetima u Francuskoj da nose maramu na glavi, za razliku od javnih osnovnih i srednjih škola. Podršku Maryam pružili su i korisnici društvenih mreža, pokrenuvši hashtag #Podržavam Maryam. U intervjuu za BuzzFeed News i sama je potvrdila da joj je takva podrška pomogla da prebrodi teške dane kroz koje je prošla zbog kritika upućenih na njen račun.

‘Ne gledam boju kože, spol ili životnu filozofiju’

Uprkos svim pritiscima kojima je izložena, Maryam je naglasila da neće dati ostavku na funkciju koju obavlja samo “zato što kažu ‘Ti si pokrivena i nemaš nikakva prava’. Nastavit ću svoju borbu na ličnom i profesionalnom nivou. Kad branim studente i njihova prava, ne gledam njihovu boju kože, spol ili životnu filozofiju”, rekla je ona.

Priča o studentici Maryam ponovo je usmjerila pažnju na neprijateljstvo prema pokrivenim ženama, koje iskazuju pojedini Francuzi. Posmatraju ih kao nepoželjne osobe za francusko društvo, u čemu im ne pomaže ni činjenica da su se uspjele integrisati u život zajednice te da poštuju sve sekularne zakone te države. Mnoge pokrivene žene su bile žrtve uznemirivanja, a posljednji takav slučaj jest zabrana ulaska za pokrivene žene koju je uveo jedan luksuzni restoran u srcu Pariza.

Bivši francuski premijer Manuel Valls “šokirao” je mnoge francuske krugove, a naročito arapske i muslimanske, kad je ranije izjavio da “marama nije prolazna moda, nije boja koju žene nose nego je riječ o porobljavanju žena”. Skrenuo je pažnju na to da to predstavlja “ideološku poruku koja se može širiti vjerskim simbolima”.

Izvor: Al jazeera