Kako je Hajduk stao uz svoje navijače

Autobus sa igračima Hajduka u Zagrebu: Splitski klub stao uz svoje navijače (Al Jazeera)

Piše: Borut Šips

One koje je zanimao, a među njima mene nije bilo, hrvatski derbi Dinama i Hajduka očekivali su danima. Nakon svega jasno je da je većina sasvim indiferentna, da su za taj nekada slavni sraz zainteresirani još uglavnom Dalmatinci.

Pola sata prije utakmice, prilično daleko od stadiona, nabasao sam na četvoricu Torcidaša.

Dragi prijatelj iz auta bio je ‘na iglama’.

Da je znao…

“Oprosti brajo, jurim”, pozdravio je kratko Hercegovac i dodao gas da stigne na derbi.

Da je znao da ga neće biti popili bi u miru…

Nisu znali što se sprema. Čini se da samo rijetki jesu. Dok su bh. tablice probile gustu policijsku mrežu oko metropole mnoge dalmatinske nisu i policija je, striktno provodeći svoje zakone, zapalila buktinju navijačke solidarnosti.

Pobunjene BBB-e sam Dinamo onemogućava pri kupnji ulaznica (više od tisuću domaćih kibica nema pravo pristupa Maksimiru, većina ne zna ni zašto…), a sada su odlučili povisiti uloge i na elegantan način eliminirati i drugu tribinu s koje dolaze nepoćudni povici i posljednja metoda kojoj ‘antinavijači’ vjeruju – pirotehnika.

Pola sata prije utakmice, prilično daleko od stadiona, nabasao sam na četvoricu Torcidaša… Nisu znali što se sprema. Čini se da samo rijetki jesu. 

Nije teško zamisliti vrh hrvatskog nogometa kako nazdravlja kada shvaća da su napokon uspjeli organizirati derbi bez tih bezobraznika.

No, nisu mogli pretpostaviti da će se u ovu bespoštednu borbu za pravičniji hrvatski nogomet uključiti i službeni Hajduk.

Točnu kronologiju tijeka informacija i raspored u ‘zapovjednom lancu’ možda će otkriti bliža budućnost, no za sada je jedino izvjesno da su uprava, stožer i igrači Hajduka stali iza leđa svojih progonjenih navijača i objavili:

“Koja utakmica? Za koga? Mi ne igramo!”

Odrastao sam uz popularnu tezu da se nogomet igra zbog navijača. Tako su me učili i djedovi i otac. Ta je teza nestala negdje u kaljuži neoliberalnog svijeta koji se klanja samo novcu, ali danas se ponovno pojavila i širom uspravila pred zapanjenim moćnicima hrvatskog nogometa.

Na maksimirskim tribinama je uoči konačne odgode bilo oko 5.000 ljudi. Dekor nedostojan derbija posljedica je samovolje čelnika i policije, te često pogrešno odabranih metoda navijačke borbe.

Ima toga još, ali jasno je samo da u Hrvatskoj Poljud ima više publike od ostatka države zajedno.

A, disciplinci iz HNS-a zatvorili su vrata Hajdukovim navijačima u posljednja tri dvoboja. Na ovaj su trebali normalno ući, ali policija je provodila naloge ljudi kojima nije stalo do nogometa koji su, nažalost, iz nogometnog miljea.

Koja utakmica? Za koga? Mi ne igramo!

Nakon derbija posljednjeg prosinca, kada su BBB i Torcida zajedno navijali sa zagrebačkog istoka, PUZ (ZG Policija) je počeo sastavljati i crnu listu Torcidaša koji ne smiju (samo) na Maksimir. Na osnovu – saznanja – nečega što je svima, pa i okrivljeniku samom potpuno neprovjerljivo. Kada su krenuli u provedbu tih zabrana, bilo je jasno da navijači neće ‘sjediti i čekati’.

Ovaj su puta pretjerali i službeni Hajduk odlučio je vratiti dio usluge navijačima koji su jedina istinska sila u tom klubu. Da je ljubav i energija s tribina osnovni kriterij Hajduk bi redovno igrao Ligu prvaka.

Bez njih jednostavno nisu toliko dobri i odlučili su se na potez koji je odjeknuo poput bombe.

‘Dići će im spomenik’

Njihovi navijači, zbog kojih su u rizik i ušli, ‘dići će im spomenik’ no HNS-ove institucije su sada u velikom problemu.

Moraju kazniti ovaj drski čin građanskog neposluha, ali i uključiti mrvicu zakržljale diplomacije koju ne koriste već godinama. Ne smiju nastaviti šibati već poprilično razjareni klub, jer ako Hajduk ne bude dio domaće lige – ona više neće vrijediti ništa. Doslovno!

A, ne zaboravite, u glavama moćnika i čelnika uvijek se sve vrti oko zarade.

Kada bi barem shvatili da je nogomet puno, puno više.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera