Kako je Igmanski marš spojio dva heroja

Nakon Drugog svjetskog rata Albin Pibernik završio je vojnu akademiju za pilota, a Edin Parla se posvetio medicini (Al Jazeera)

Piše: Muhamed Bikić

Na ovogodišnjem Igmanskom maršu među prisutnim ponovo je bio i Slovenac Albin Pibernik, najmlađi učesnik ovog historijskog pohoda na čuvenoj bosanskohercegovačkoj planini.

I ovaj put opet je došao veliki broj antifašista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Na Igmanu je bio prisutan i Sarajlija Edin Parla, koji je osamdesetih godina prošlog stoljeća kao mladi glumac igrao u kultnom filmu Igmanski marš glumivši Lea – Albina Pibernika.

Albin je te 1942. godine imao samo 11 godina i zajedno s roditeljima prisustvovao formiranju Prve proleterske brigade.

Upravo i početna scena iz filma je to historijsko postrojavanje u Rudom pred vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom.

 Pibernik: Ostao sam 1942. godine bez oca i majke

„Još prošle godine kada sam bio na obilježavanju Igmanskog marša, čuo sam od ogranizatora da bi se trebao pojaviti glumac iz filma Igmanski marš, koji je glumio baš mene. Nažalost, nismo se tada sreli, a bila mi je želja da ga vidim. Ali, eto ove godine smo se vidjeli i to upravo ovdje na Igmanu, gdje se u noći sa 27. na 28. januar 1942. godine desio taj devetnaestosatni marš, gdje su od studeni na minus 32 stabla pucala, gdje su borci buncali…“, počinje pričati 85-godišnji Pibernik.

„Noć je bila kristalno vidljiva, vidjelo se Sarajevo. Prije toga smo kod Rajlovca naletili na jedan kanal, kojeg moja majka nažalost nije uspjela savladati i noge su joj upale u vodu i poslije smrznule. Nekoliko dana kasnije u Foči, moja majka je umrla poslije amputacije smrznutih nogu, a otac je nedugo zatim poginuo. Te nesretne 1942. godine ostao sam bez oba roditelja i morao sam nastaviti dalje kroz život“, prisjeća se gledajući 45. godišnjeg Parlu koji je zajedno sa porodicom bio na obilježavanju legendarnog Igmanskog marša.

Parla: Odveo sestru, a ja dobio ulogu

„Sasvim slučajno sam dobio ulogu u tom filmu. Ustvari, vodio sam sestru na audiciju, a oni su izabrali mene, jer sam strašno podsjećao na Albina. Dobro se sjećam svih detalja sa snimanja, majku je glumila Milena Zupančić, a oca Radko Polić. Tita je glumio Lazar Ristovski, a sjećam se u filmu su bili Bata Živojinović, Zijah Sokolović, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Branislav Lečić, Milan Štrljić, Žarko Laušević, Tihomir Arsić, Željka Cvijan, Nada Đurevski…“, govori Parla.


Parla u filmu Igmanski marš

„To je meni bio veliki doživljaj, dolazili su mi kući na Sedrenik glumci, svi su me voljeli i pazili, a bio sam najmlađi član ekipe. Inače, Igmanski marš je film Zdravka Šotre koji je snimljen 1983. i mislim da je premijera bila iste godine, u junu. U to vrijeme mi nije bilo jasno zašto smo film snimali u Crnoj Gori, mislio sam da to treba biti ovdje na Igmanu, jer se ovdje taj historijski marš desio. U svakom slučaju, bila su to lijepa vremena, lijepe uspomene na moje djetinjstvo i drago mi je da smo se danas na Igmanu podsjetili tog perioda iz antifašističke borbe naših naroda. Imao sa veliku želju da se ponovo vidim sa Albinom i evo nakon 33 godine ta želja mi je ostvarena“, kaže Parla.

Pibernik pilot, Parla inžinjer medicinske radiologije

Nakon Drugog svjetskog rata Albin Pibernik završio je vojnu akademiju za pilota, a Edin Parla je imao još jednu glumačku rolu u seriji Sve piše na zidu, da bi se kasnije posvetio medicini i danas je inžinjer medicinske radiologije.

 „Naravno da se nisam mogao sjetiti Edina. Prošle su godine i godine. Ali čim mi je prišao i rekao, ja sam Leo iz filma, vratilo mi se sjećanje i sa snimanja samog filma. Drago mi je da smo se vidjeli, da sam upoznao njegovu porodicu, razmijenili telefone i, ako ga put navede, volio bih da me posjeti u Ljubljani, gdje danas živim penzionerski život. Naravno i ovaj dan i boravak na Igmanu nikada neću zaboraviti, jer je to planina moga života“, rekao je Albin Pibernik.

„Ništa u životu nije slučajno, pa ni ovaj naš susret. Trebao sam na put, imao rezervisanu avionsku kartu, ali su me noge nosile na Igman, na obilježavanje Igmanskog marša, jer je to nešto čemu su nas svojeveremo učili u školama, da poštujemo i ne zaboravljamo. Ja posebno ne smijem zaboraviti jer sam bio dio tima jednog od najboljih partizanskih filmova. Još kada sam ugledao Albina na bini, mojoj radosti nije bilo kraja. To je čovjek historije, to je čovjek koji je kao dijete bio na takvim iskušenjima, da pređe pješke Igman pod takvim uslovima, ostane bez majke, pa oca i sam se bori kroz život. Albin je heroj“, riječi su Edina Parle.

Albin je bio i ostao heroj, a Edin je kao dijete glumio heroja.

Albin je dokaz da heroji ne postoje samo na filmu, a Edin je kao dijete bio glumački heroj svoje mahale i šehera.

Izvor: Al Jazeera