Kako je Kanada ukinula vize Rumuniji i Bugarskoj?

Nakon Rumunije, i Bugarska je prije sedam dana postigla dogovor s Ottawom o ukidanju viza, koji će stupiti na snagu 1. decembra 2017. godine (AP)

Kanada će na kraju iduće godine ukinuti vize za putnike iz Rumunije i Bugarske te prije toga olabaviti dio ograničenja, saopćila je Vlada ove sjevernoameričke države.

Te dvije evropske zemlje postavile su bezvizni režim kao ključni uvjet za davanje podrške Sveobuhvatnom ekonomskom i trgovinskom sporazumu CETA koji su Kanada i Evropska unija potpisale u nedjelju.

Nakon Rumunije, i Bugarska je prije sedam dana postigla dogovor s Ottawom o ukidanju viza, koji će  stupiti na snagu 1. decembra 2017. godine, nakon što su te dvije države povećale prijetnje da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini.

Korist za sve

“Ukidanje viznog režima za Rumuniju i Bugarsku značit će putovanje bez viza u Kanadu za građane svih država članica Evropske unije. Svi ćemo imati koristi od povećanja putovanja i trgovine”, rekao je u saopćenju ministar za imigraciju John McCallum.

Dok se u potpunosti ne ukine vizni režim, Kanadska vlada je objavila kako će rumunski i bugarski državljani koji su u posljednjih 10 godina dobili kanadsku vizu za privremeni boravak ili oni koji imaju valjanu američku neuseljeničku vizu, biti izuzeti od obaveze vize.

Izvor: Agencije