Kako je Saudijcima pomogao slučaj protiv izraelskih zvaničnika

McGlinchey za Al Jazeeru kaže kako je postao svjestan tužbe jer je „korištena kao povod priče“ lobista protiv JASTA-e na Capitol Hillu (AP)

Američki advokat sa vezama sa Saudijskom Arabijom predao je tužbu o „lažnoj uzbuni“ protiv zvaničnika izraelske i Trumpove administracije koji su pomogli u lobiranju protiv zakona koji dozvoljavaju američkim državljanima da tuže Rijad zbog napada 11. septembra.

Al Jazeera je ustanovila kako Martin McMahon, koji je u februaru predao žalbu na okružnom sudu, ima veze sa Saudijskom Arabijom od, u najmanju ruku, 2003. godine.

U tužbi se navodi kako su izraelski premijer Benjamin Netanyahu, bivša ministrica vanjskih poslova Izraela Tzipi Livni, ambasador Trumpove administracije u Izraelu David Friedma, te Fondacija porodice Kushner, dobrotvorna organizacija Trumpovog zeta i savjetnika Jareda Kushnera počinili ili finansirali ratne zločine u kršenju Zakona protiv sponzoriranja terorizma (JASTA).

Ovaj Zakon je amandman u Zakonu o imunitetu stranih država (FISA) koji ograničava imunitet stranih država od tužbi američkih državljana u vezi sa podrškom „terorističkih činova“. Zakonom je postao septembra 2016. godine nakon što je veto tadašnjeg predsjednika Obame odbacio američki Kongres.

Tužbu protiv Trumpovih i izraelskih zvaničnika potom su koristili saudijski lobisti kako bi pokazali članovima Kongresa kako JASTA može ugroziti ključno savezništvo, navodi Brian McGlinchey, urednik portala 28pages.org.

„Klimava tužba“

McGlinchey za Al Jazeeru kaže kako je postao svjestan tužbe jer je „korištena kao povod priče“ lobista protiv JASTA-e na Capitol Hillu.

„Oni su istakli žalbu i kazali: ‘Ovdje su neplanirane posljedice“, dodaje i objašnjava kako je tužba korištena kao primjer kako se američki saveznik stavlja u opasnost od pravnog djelovanja.

McGlinchey ističe kako je februarska tužba napravljena na slabim osnovama.

„Kada zapravo pogledate samu tužbu, Država Izrael se nigdje ne spominje. Čini se kako je ovo klimavo pozivanje na JASTA-u“, navodi.

Amandman se samo odnosi na strane države i povezana tijela, a ne na pojedince kako se navodi u tužbi.

Kako pišu na 28pages, žalba o „lažnoj uzbuni“ odnosi se na tužbu koja se čini kako je napravljena za davanje nove municije lobistima kako bi se mogli izboriti za određeni cilj.

Drugi dovode u pitanje sami tekst tužbe koji je „dug i zbrkan“, kako kaže Eilliam Dodge, profesor prava na Školi prava Davis pri Univerzitetu California i član Savjetničkog komiteta o međunarodnom pravu američkog State Departmenta.

„U posljednje vrijeme prisutno je dosta parnica kada je riječ o imunitetu stranih zvaničnika“, istakao je Dodge i naveo nekoliko slučajeva koji testiraju granice imuniteta odobrene zvaničnicima kao što je slučaj protiv Muhammada Al Samantara, somalskog premijera (1988-1990) iz vremena lidera ove države Siada Bareea.

Samantar je priznao da je naredio vanpravno mučenje i ubistva, a State Department je odlučio kako za to nema imuniteta premda to nije bila apsolutna odluka.

„No, nijedna od parnica se ne odnosi na JASTA-u jer se JASTA ne odnosi na strane zvaničnike. Ništa od ovoga ne ovisi o provođenju JASTA-e. Samo zato što se JASTA navodi u žalbi, ne znači da će biti ozbiljno razmatrana“, objašnjava Dodge.

Robert Tolchin, advokat koji predstavlja računovodstvenu firmu spomenutu u McMahonovoj tužbi zbog saradnje sa Fondacijom porodice Kushner, a koja donira organizacijama u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, na sličan način je zbunjen tekstom.

Kako se navodi u prijedlogu za odbijanje tužbe koji je predao Tolchin, McMahon nije ispunio osnovne pravne pretpostavke poput adresa tužitelja, već se koriste gradovi ili države u kojima žive.

McMahon je odgovorio pismenom izjavom Mika Peleda, antiokupacijskog izraelskog aktiviste i pisca koji živi u SAD, a koji navodi kako je „lociranje pojedinačnih adresa u Palestini veoma težak zadatak zbog nestabilnog poštanskog sistema“.

Tolchin je predao novi odgovor kazavši kako mnogi od tužitelja, poput Peleda, žive u SAD-u, pa je ovo objašnjenje bez uporišta. Njegovo istraživanje je ustanovilo kako su 13 tužitelja ubili pripadnici izraelskih snaga.

Niko od predstavnika nasljednika preminulih nije imenovan, naveo je Tolchin, a preminuli „ne mogu tužiti u svoje ime samo zato što je advokat odlučio navesti ih kao tužitelje“.

Nekoliko živih tužitelja odbilo je dati intervju za ovaj tekst, a drugi nisu uopće odgovarali na Al Jazeerine upite.

Al Jazeera je pitala Tolchina za komentar njegovih poteza o tužbi, a on je odgovorio „nisam siguran ko ga plaća da predaje ovakve žalbe, ali sam siguran da to neko radi“.

Saudijske konekcije

Iako nije poznato da li i ko plaća za njegovo vrijeme i pisanje ovih žalbi, Al Jazeera je ustanovila kako McMahon ima dugu historiju rada za saudijske interese.

Advokat je radio kao lobista za kompaniju Dallah al-Baraka Holding, saudijski konglomerat, na pitanjima bankarstva, stranih odnosa i provođenja zakona od marta 2003. do avgusta 2006. godine.

Al-Baraka je jedan od najvećih poslovnih holdinga na Bliskom istoku, sa investicijama u bankarstvu, zdravstvu, proizvodnji i drugim sektorima. Optužen je za pružanje sredstava za 19 Al-Kaidinih otimača koji su odgovorni za napade 11. septembra 2001. godine, a tužba je predana 2003. godine.

U tužbi se navodi kako je banka al-Baraka Osami bin Ladenu, saudijskom državljaninu i jednom od osnivača al-Kaide koji je optužen za planiranje napada, „finansijske infrastrukture u Sudanu počev od 1983. godine“, te kako je to decenijama trajalo.

Također se u tužbi navodi kako je Omar al-Bayoumi, saudijski državljani koji se navodno sprijateljio sa dvojicom otmičara i dao im novčanu pomoć nakon njihovog dolaska u SAD, bio pomoćnik direktora finansija u Dallah Avcu, avijacijskom holdingu u al-Baraki, navodi se u jednoj aplikaciji za postdiplomski program.

Protiv al-Barake je pokrenuta i tužba u kojoj se navodi kako je konglomerat davao donacije Fondaciji al-Haramain, saudijskoj humanitarnoj organizaciji koja je finansijski pomagala al-Kaidu, čak i nakon dešavanja 11. septembra, navodi se u izvještaju CBS Newsa iz 2004. godine. Američko Ministarstvo finansija pronašlo je direktne veze između al-Haramaina i al-Kaide te godine.

Ove i slične tužbe spojene su 1. avgusta kada su saudijski advokati zatražili odbacivanje svih pravnih akcija protiv Kraljevstva. McMahon trenutno radi kao advokat odbrane Waela Jalaidana, jednog od prvih osnivača al-Kaide u jednom od navedenih slučajeva.

Jalaidana, saudijskog državljanina, američko Ministarstvo trezora i Saudijska Arabija naveli su kao „saradnika Usame bin Ladena i pristalicu [al-Kaide]“ 2002. godine i zamrznuli mu svu imovinu.

Sve do juna 2017. godine, McMahon je radio na oslobađanju Jalaidanovih sredstava u švicarskim bankama kako bi osigurao siguran priliv sredstava za isplatu advokatskih honorara, navodi se u prepisci mailovima između ovog advokata i Ureda za kontrolu stranih sredstava Ministarstva trezora SAD-a.

McMahon nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Al Jazeera je razgovarala sa Timothyjem LaPirom, profesorom političkih nauka na Univerzitetu James Madison i autorom brojnih tekstova o lobiranju, o tome kako koristiti tužbe da bi se utjecalo na zakonodavce.

„Tužba koja ne vodi nikamo? Nikad nisam čuo da lobisti ikada koriste nešto tako“, navodi LaPira, te dodaje kako lobisti ovise o svome kredibilitetu.

Zaključio je kako takve tužbe ne idu daleko kod zakonodavaca.

„Podmukla“ kampanja

Štaviše, Saudijska Arabija pribjegla je novim tehnikama u svojim kampanjama lobiranja, smatra Terry Strada, predsjedavajuća organizacije 9/11 Families & Survivors United for Justice Against Terrorism i udovica Toma Strade, jedne od približno 3.000 osoba koje su poginule u napadu na Tornjeve blizance.

Ona je predala žalbu od 17 stranica Ministarstvu pravde ovog marta u kojoj navodi saudijsku „kampanju stranog utjecaja bez presedana“ gdje ova država koristi „podmuklu, obmanjujuću stranu propagandu“ kako bi izmijenila ili odbacila JASTA-u.

„Podmukla“ propaganda bila je saudijska kampanja na početku 2017. godine kada su pokušali regrutirati i dovesti američke veterane u Capitol Hill kako bi lobirali protiv JASTA-e, a da im ne kažu ko snosi troškove putovanja.

Saudijska Vlada angažirala je PR firmu MSLGROUP da nadgleda ovu kampanju.

Ne da je kampanja pogrešne informacije davala veteranima, već ih je dovela i u opasnost od suda.

Zakon o registraciji stranih agenata u SAD-u (FARA) zahtijeva da svako ko predstavlja interese stranih država u „političkom ili kvazipolitičkom kapacitetu“ prijavi svoje partnerstvo ili plati globu, pa i provede određen period u zatvoru.

Uprkos ovim kaznama, na FARA-u se malo ko osvrće. Demokrate su 1. avgusta uveli zakon kako bi ojačali provođenje ovog zakona.

Zatraženo je od generalnog tužitelja Jeffa Sessionsa da provede „hitnu istragu nacionalne sigurnosti kako bi se utvrdila dubina i širina umiješanosti i procesuira sve kriminalne prekršaje FARA-e ili nekog drugog federalnog zakona“.

Strada je kazala Al Jazeeri kako nije mnogo toga čula o saudijskim aktivnostima i lobiranju otkako se otkrila zavjera iza veterana.

„Mislim da pokušavaju skrenuti pažnju ljudi sa drugih pitanja… Sada pokazuju prstom na Katar“, rekla je, te dodala kako očekuje nove saudijske kampanje.

„Znam da imaju nešto u rukavu“.

Izvor: Al Jazeera