Kako nas je CIA prokužila

Sjeverna Koreja nedavno je optužila Amerikance da su im namjeravali ubiti lidera Kim Jong-una (Al Jazeera)

Živjeli smo u mrklom komunističkom mraku te 1970. godine, doduše, kako tko: nekima su već poprilično na živce išle beskrajne radne akcije, drugi su guštali u novootkrivenim čarima kapitalizma u uskim socijalističkim okvirima, treći marljivo zidali kolektivnu utopiju o bratstvu i jedinstvu paralelno s vikendicom, za koju su znali da će zbog inflacije sama sebe otplatiti, četvrti zatvarali prozore kad bi se u kući povela kakva ozbiljnija politička rasprava, peti hrabro probijali – iz današnje perspektive – smiješno krute granice političkih sloboda…

Izvještaji decenijama stari

Uglavnom, svime smo se zabavljali na svoj način. A samo Amerikanci već su točno znali što će se dogoditi u decenijama koje slijede.

Fascinantno zvuče i izgledaju izvještaji o stanju u Jugoslaviji koje su u to doba sastavili obavještajci iz CIA-e, i to bez pomoći interneta, društvenih mreža, sofisticiranih špijunskih satelita i drugih alata koji danas stoje na raspolaganju čak i bubuljičavom tinejdžeru s nešto većim sklonostima prema geopolitici.

Ne, tada se sav njihov posao više-manje obavljao “ručno” i “pješke”, kao u kakvom romanu Johna le Carrea: preko običnih špiclova, infiltriranih špija, krtica u neprijateljskim redovima i masno plaćenih ili tek ucijenjenih prebjega. A gospoda iz Amerike svejedno su, kažemo, znala sve.

“Sljedećih će godina glavno pitanje biti opstanak federacije. Postoji ozbiljna mogućnost katastrofe – nepredviđenost hrvatske borbe za samostalnost, srpski militarizam, građanski rat, sovjetska invazija…”, stoji u tajnom izvještaju CIA-e objavljenom prije nekoliko godina i aktualiziranom ovih dana nakon što je ista agencija objavila i neke karte koje su i najgluplji činovnici mogli jasno i nedvosmisleno protumačiti.

Raspad iluzija SSSR-a

Ispravno su zaključili da Jugoslaviju kao “friško stvorenu umjetnu naciju sastavljenu od tisućama godina starih različitih naroda” na okupu drži isključivo Josip Broz Tito, a loše su predvidjeli tek životni vijek komunističkog Boga Sunca, koji je već tada bio u poznim godinama, te moguću sovjetsku invaziju – pokojni maršal, naime, poživio je taman koliko treba da bi već oslabjeli SSSR izgubio iluziju o izlasku na Jadran vojnim sredstvima.

Hrvatski, srpski i ostali bliski povjesničari vjerojatno su se osjetili donekle posramljenima nad činjenicom da je prije točno 46 godina na drugom kraju planete unaprijed ispisana precizna dijagnoza raspada bivše države, da su pobrojani gotovo svi njeni razlozi i da je jednostavnim rječnikom predviđeno ama baš sve: od Hrvatskog proljeća, koje će uslijediti nekoliko mjeseci kasnije, kada će lokalni komunisti ultimativno izvikivati: “Ne damo naše devize”, do “odgovora na hrvatsku secesiju u obliku vojne akcije srpskih i crnogorskih generala”.

A oni, nesretni povjesničari, do današnjeg dana ne uspijevaju se uskladiti u vezi s osnovnim faktima.

“Hrvatske aspiracije za autonomijom glavni su razlog nesporazuma u političkom životu. S upola manje stanovnika od Srbije, Hrvatska pridonosi gotovo jednako koliko i Srbija u preraspodjeli bogatstva. No, drevna Srbija je jezgra oko koje je umjetna Jugoslavija stvorena, ona je prirodni vođa”, pišu tako Amerikanci uz zanimljiv podatak da je “preko 50 posto jugoslavenskih komunista srpskog podrijetla”.

Posebni stavovi Dalmatinaca

A da dokažu koliko duboko vladaju materijom, čak su posebno secirali političke stavove Dalmatinaca i zaključili da su “više jugoslavenski orijentirani od ostatka Hrvatske”, prije svega zbog vječnih talijanskih aspiracija na ovaj teritorij i iluzije s početka stoljeća, kada su mislili da će im slavenska država i savez s narodima s kojima nikada nisu ratovali biti dovoljno komotni i široki.

Sve je, dakle, kristalno jasno: na već vidljive i ispisane stranice budućnosti početkom devedesetih tek se nadovezalo klasično balkansko divljaštvo i dobili smo proključali lonac, iz kojega će poispadati narodi koji su ga sami cijelo vrijeme ionako držali na laganoj vatri.

Pitanje više nije što se i kako događalo u bližoj i daljoj prošlosti, već što nas čeka tu, iza ćoška. Već za koju godinu, uzevši u obzir ubrzanje geopolitičkih gibanja i napredak špijunske tehnologije.

Ako itko zna, to su Amerikanci. Nama, ovako sitnima, ostaje samo da se nadamo da je CIA-in trust mozgova za promjenu ispisao kakav pozitivan scenarij.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera