Kako su evropske kompanije doprinijele ubijanju u Egiptu

Francuska kompanija Manurhin nastavila je izvoziti u Egipat mašine za proizvodnju municije (EPA)

Istraga koju su proveli francuski internet portal Orient XXI i njemački list Sueddeutsche Zeitung došla je do zaključka da su francuska kompanija Manurhin njemačka Fritz Werner nastavile snabdijevati egipatske vlasti strojevima za proizvodnju municije nakon masakra na Trgu Rabia. U masakru su ubijene stotine pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, nekoliko sedmica nakon vojnog puča kojeg je protiv njega poveo tadašnji egipatski ministar odbrane Abdel Fatah al-Sisi.  

Istraga je pokazala da je francuska kompanija Manurhin, vodeća svjetska kompanija za proizvodnju vojne municije, prisutna u Egiptu još od pedesetih godina prošlog stoljeća. Saradnja s vlastima u Kairu je povećana u vrijeme Abdel Fataha al-Sisija, uprkos masakru na Trgu Rabia kojeg su počinile egipatske snage sigurnosti u avgustu 2015. godine, kada je stradalo najmanje 800 civila.

U ime borbe protiv terorizma, egipatske vlasti nastavljaju povećavati svoj vojni i represivni arsenal uz podršku Francuske preko male kompanije Manurhin, sa sjedištem u Mulhouseu. Uprkos neviđenoj represiji protiv političkih neistomišljenika, ova francuska kompanija je nastavila izvoziti u Egipat svoje mašine za proizvodnju municije.

Dva dana nakon ”najvećeg jednodnevnog masakra u savremnoj historiji”, kako navodi Human Rights Watch, kompanija Manorhin je isporučila stroj za proizvodnju municije Egiptu. Nekoliko sedmica nakon toga francuska Carinska uprava je zaplijenila Manorhinovu mašinu za proizvodnju čahura za metke od 20 i 40 milematara. Sličan kalibar su imali gumeni meci i suzavci koje su koristile egipatske interventne snage prilikom razbijanja demonstracija.   

Dana 14. augusta 2015. godine egipatske vlasti su odlučile da razbiju demonstracije na trgu Rabia upotrebom sile, predviđajući pogibiju gotovo 3.500 demonstranata. Istog dana, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je da se pod hitno zaustavi represija u Egiptu.

Evropska reakcija

Evropska reakcija na ova dešavanja nije bila spora. 21. augusta 2015. godine, države članica Evropske unije odlučile su suspendirati izvozne dozvole prema Egiptu za svu opremu koju bi sigurnosne snage mogle iskoristiti za represiju prema demonstrantima. Međutim, Francuska je odlučila ignorirati ovu evropsku odluku i nije suspendovala ili preispitala dozvole za izvoz opreme sigurnosnim snagama u Egiptu.

Remy Thannberger, izvršni direktor kompanije Manurhin, kaže da njegova kompanije ne snabdijeva Egipat direktno oružjem ili municijom koja bi se mogla koristiti protiv građana, te da su aktivnosti kompanije pod kontrolom vlasti. Za zaključivanje svakog ugovora za proizvodnju metaka različitog kalibra sa Egiptom, kaže on, kompanija mora dobiti formalno odobrenje od francuske Međuministarske komisije za izvoz ratne opreme.

Francuski internet portal Orient XXI ističe da je 22. augusta 2015. godine, odmah nakon donošenja ove evropske odluke, Generalni sekretarijat za odbranu i sigurnost u Francuskoj sazvao hitni sastanak kako bi se proučio slučaj izvoza opreme kompanije Manurhin u Egipat i donese odluku o stroju koji je zadržan na carini. Generalni sekretarijat je tada donio odluku da je ova mašina samo jedan element proizvodne linije i da sama nije dovoljna za proizvodnju bombi sa suzavcem ili druge municije, prema tome, ne predstavlja neposrednu opasnost za egipatske civile. Takav zaključak ih je naveo da ukinu zabranu izvoza ove mašine u Egipat, koja je isporučena fabrici uz malo zakašnjenje.  

Izvršni direktor Manurhina kaže da se ne sjeća ovog događaja, ali je u svojoj elektronskoj poruci francuskom portalu pojasnio da Francuska svaki put obnavlja dozvole ovoj kompaniji za izvoz opreme u Egipat.

Portal Orient XXI ističe da je Manurhin isporučio egipatskim vlastima između 2011. i 2015. godine oko osam mašina za proizvodnju municije različitih kalibara. Ove mašine su isporučene u dvije fabrike u Kairu. Nakon 2015. godine isporučeno je nekoliko desetina kako bi bile pokrenute dvije proizvodne linije u ovim fabrikama, što je i realizirano do kraja 2017. godine.  

Njemačka kompanija

Nije samo francuska kompanija umiješana u snabdijevanje Egipta mašinama za proizvodnju municije, budući da je i njemačka kompanija Fritz Werner učestvovala u proizvodnji nekih komponenti za mašine francuske kompanije Manurhin, poput vijaka, presa i opreme za rezanje.   

Međutim, nakon što je došlo do previranja na egipatskoj političkoj sceni, njemačke vlasti nisu obnovile dozvole kompaniji Fritz Werner za izvoz u Egipat. Međutim francuska i njemačka firma uspjele su u okrobru 2013. godine postići dogovor kako bi se izbjegla ova zabrana: Fritz Werner će izvoziti francuskoj kompaniji mašine, za što im ne treba dozvola od vlasti u Berlinu, a onda će ih Manurhin izvoziti dalje za Egipat.

Izvor: Al Jazeera