Kako turistička industrija podržava ilegalna izraelska naselja

Al Jazeera ne sugeriše da je ova fotografija ili bilo ko na njoj povezan sa temom ovog članka. Ova slika prikazuje turiste koji jašu kamile blizu Jerusalema (AP)

Okupirana Zapadna obala – Redovi izraelskih zastava obilježavaju ulaz u centar za posjetitelje Ahava nekoliko stotina metara od sjeverozapadnih obala Mrtvog mora.

Unutra, proizvođač kozmetike prodaje poklon setove proizvoda za njegu kože „S ljubavlju iz Izraela“ američkim, ruskim i korejskim turističkim grupama koji dolaze autobusima svakih deset minuta.

Za nesumnjičavog posjetitelja, nije lako reći da više niste unutar međunarodno priznatih granica Izraela, već na okupiranoj Zapadnoj obali, u izraelskom naselju, ilegalnom po međunarodnom zakonu.

Isto važi za obližnji Qumran, popularnu turističku atrakciju gdje je beduinski pastir pronašao Svitke iz Mrtvog mora.

Iako je smještena na Zapadnoj obali, Izrael sada kontroliše ovu lokaciju, na čijem ulazu stoje redovi izraelskih zastava i povelika suvenirnica puna „Volim Izrael“ suvenira.

„Vjerujem da smo u Izraelu“, rekao je Jimmy Small, turista iz New Yorka, kada su ga pitali o njegovoj trenutnoj lokaciji.

Većina drugih turista na parkingu za autobuse u Qumranu, dala je isti odgovor.

Konfuzija nije toliko iznenađujuća, uzimajući u obzir brošure i web stranice glavnih turističkih kompanija.

Al Jazeerina istraga putničkih kataloga i turističkih ruta otkrila je da 20 od najpopularnijih putničkih agencija i web stranica vode turiste u kupovinu, na obroke ili noćenje u ilegalnim izraelskih naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, Golanskoj visoravni i Istočnom Jerusalemu.

Nijedna od kompanija ne informiše potencijalne klijente da će posjetiti ilegalno naselje i samo šest spominju ili impliciraju da će biti izvan izraelske teritorije.

Thomas Cook, Collette i On the Go Tours, naprimjer, staju u centru za posjetitelje Ahava bez da kažu turistima da napuštaju Izrael.

Saga Holidays opisuje stajanje i kušanje vina u naselju Katzrin na Golanskoj visoravni kao posjetu „novom izraelskom gradu Katzrinu“.

Booking.com nudi sobe u apartmanu The Garden Suite, za koji kažu da je smješten u „Jerusalemu (Izrael)“, ali ova smještajna jedinica je smještena u naselju Gilo na okupiranoj Zapadnoj obali.

U drugom slučaju, velika putnička agencija GoEco, koja se opsiuje kao „vodeću kompaniju u eko-turizmu“ sa izborom „etičkih volonterskih projekata u inozemstvu“ nudi volonterski program „Mountain Eco Lodge“ koji traje dvije do osam sedmica u onome što je navodno Izrael.

Prema GoEco, ova koliba „postavlja primjer modernog održivog življenja“ na „jednom od najviših vrhova u Izraelu“ u Nimrodu, „malom izraelskom gradu na Golanskoj visoravni“.

Nije spomenuto da je Nimrod izraelsko naselje, ilegalno po međunarodnom zakonu.

Ova informacija može izgledati još važnija kada se uzme u obzir činjenica da je jedna od glavnih volonterskih aktivnosti građevinski posao – „nagrađujuće iskustvo gradnje struktura od tla prema gore“ – što znači da će učesnici direktno doprinijeti gradnji naselja.

Prema Johnu Dugardu, profesoru međunarodnog prava i bivšem specijalnom izvjestitelju UN-a o palestinskim ljudskim pravima, klijenti putničkih agencija bez da to znaju „pomažu i podstiču“ krivično djelo uspostavljanja ilegalnih naselja.

„U teoriji, ovo izlaže turiste krivičnom gonjenju jer su kupili ilegalnu robu“, kaže Dugard, koji je dodao da iako turističke agencije neće biti krivično gonjene na Međunarodnom krivičnom sudu za takvu povredu, trebale bi upozoriti turiste da će počiniti krivično djelo.

„Turisti trebaju tužiti turističke agencije i tražiti odštetu jer su prevareni i izloženi krivičnoj aktivnosti“, rekao je Dugard.

‘Efikasan način da se reproducira zvanični izraelski narativ’

U proteklih nekoliko godina, izraelska vlada je puno uložila u gradnju hotela i razvoj turizma na Zapadnoj obali, i prema glasnogovornicima u naseljima, u proteklih nekoliko godina turizam u naseljima se pojačao.

Ranije ove godine, procurjeli izvještaj šefa misije EU upozorio je da se „turistička naselja“ u okupiranom Istočnom Jerusalemu koriste „kao politički alat da se modificira historijski narativ i podrže, legitimiziraju i prošire naselja“.

Ove zaključke podržava Rami Khalil Isaac, palestinski viši predavač na holandskom  NHTV Univerzitetu Breda, koji je proučavao turizam na okupiranim palestinskim teritorijama.

„Turizam postaje efikasan način da se reproducira zvanični izraelski narativ. Mnoge od ovih tura u naselja na Golanskoj visoravni ili Zapadnoj obali u konačnici služe da normaliziraju da se ova mjesta smatraju dijelovima Izraela“, rekao je Isaac.

Na ovoj fotografiji, 20. aprila 2011 Izraelci posjećuju centar Nahalat Binyamin blizu jevrejskog naselja Psagot na Zapadnoj obali, tokom praznika Pashe

Palestincima, uključujući i palestinske turističke vodiče, generalno nije dozvoljeno da pristupe turističkim atrakcijama koje su razvijene kao dio naseljeničkih projekata. Istovremeno, izraelske vlasti i naseljeničke organizacije preuzimaju kontrolu nad sve većim brojem historijskih, arheoloških i vjerskih mjesta na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Iako izraelski turistički vodiči mogu nastaviti sa svojim ekskurzijama na lokacije u okupiranoj teritoriji, palestinskim turističkim vodičima uglavnom nije dozvoljeno da pređu sa Zapadne obale u Jerusalem ili Izrael.

Prema Brianu Reevsu iz izraelske NGO Peace Now, lokacije gdje naseljeničke organizacije uspostave turistička mjesta funkcionišu po principu „prisvajanja zemljišta“.

„Turistička naselja također privlače izraelski domaći turizam, koji radi na tome da ojača u umu svih Izraelaca potrebu da se uvijek drže ove teritorije“, rekao je on.

Razgovarajući u sjenci svog štanda sa suvenirima u Betlehemu na Zapadnoj obali, lokalni vlasnik trgovine Assem Barakat naglasio je da Izrael ima kontrolu nad svim granicama do palestinskih teritorija.

Turisti stoga najčešće putuju sa kompanijama koje djeluju iz Izraela – također kad posjećuju lokacije na Zapadnoj obali kao što je Betlehem.

„Mnogi čak ne znaju da nisu u Izraelu kada dolaze ovdje. A drugima kažu da budu na oprezu – da može biti opasno doći ovdje“, rekao je on.

Ispitivanje turističkih brošura također pokazuje da za 20 kompanija, uključujući TUI i Trafalgar Travel, lokacije u okupiranim palestinskim teritorijama su centralne za marketinške kampanje, dok ih predstavljaju kao dio Izraela.

Primjera radi, glavna fotografija na web stranici TUI je iz okupiranog Istočnog Jerusalema, dok je naslov o kružnom putovanju koji tamo stoji „Jerusalem, Betlehem, Izrael“, iako međunarodna zajednica ne priznaje izraelsko pripajanje okupiranog Istočnog Jerusalema, dok Betlehemom upravlja Palestinska samouprava.

Prema Isaacu, predavaču na NHTV Univerzitetu Breda, turističke agencije su nevoljke da spomenu da će posjećivati palestinske teritorije jer su ovi predjeli poznati po konfliktu.

„Ali pretvaranjem da ne posjećuju Palestinu, putničke agencije samo ponavljaju tu istu ideju o teritoriji – da je to nešto od čega treba strahovati“, rekao je on.

Web stranica Bookingsa Airbnb je kritikovana jer je izlistala smještajne jedinice u naseljima na okupiranoj palestinskoj zemlji kao da su unutar države Izrael.

Reakcije

U 2010. i 2015, Britanska uprava za standarde u reklamiranju (ASA) zabranila je daljnje izdavanje izraelskih turističkih kampanja koje su predstavljale Istočni Jerusalem kao dio Izraela.

Ova presuda iz 2015 je kasnije promijenjena u drugoj istrazi, dok je ova grupa za monitoring odlučila da reklama vjerovatno neće pogrešno navesti klijente „da donesu transakcijsku odluku koju inače ne bi donijeli“.

Iz ASA-e su rekli Al Jazeeri da ne mogu komentarisati slučajeve za koje nije završen proces ulaganja žalbe i istrage.

Nakon što smo ih kontaktirali, iz On The Go Toursa su nam rekli da će ukloniti posjetu centru za posjetitelje Ahava iz svog izraelskog putovanja.

Iz Topdecka, Thomasa Cooka i Colletta su rekli da će ispraviti svoje web stranice da osiguraju da su palestinske teritorije tačno identificirane kao dio rute.

„Žao nam je što ovaj elemenat ture nije ranije pojašnjen“, glasnogovornik Thomas Cooka je rekao.

Thomas Cook, preko Colletta, svoje turističke podružnice, međutim ne mijenja svoj plan putovanja i nastavit će posjećivati centar za posjetitelje Ahava.

Iz Colletta nisu htjeli komentarisati da li će početi informirati goste da će posjetiti naselje u svojoj turi.

Iz Riviera Travela su priznali da njihova web stranica nije pružila čitatelju predstavljanje koje su originalno namjeravali, i rekli su da će to revidirati.

Otkako smo ih kontaktirali, GoEco je uklonio kolibu The Mountain Eco Lodge sa svoje web stranice. U e-mailu, pomoćnik direktora je rekao da više ne sarađuju s ovom kolibom.

U e-mailu, glasnogovornik Tripadvisora Brian Hoyt nije komentarisao popis svoje kompanije u naseljima i rekli su da se trude „da pruže geografske informacije u tome kako opisujemo imovinu ili lokaciju znamenitosti koje su i praktične i u skladu sa drugim izvorima koje putnici mogu koristiti posjećujući te predjele“.

TUI, Mercury Holidays, Explore Travel, TourRadar i turistički ured izraelske vlade nije odgovorio na Al Jazeerine zahtjeve za komentar.

Uprkos nekoliko pokušaja, Al Jazeera također nije dobila odgovor od: Virgin Vacations; Artisans of Leisure; Travel55, Trafalgar; Tours4fun; Gate1; Cosmos; Mayflower Cruises and Tours; Overseas Adventure Travels; Expedia; Booking.com; Travelocity, Trivago; Orbitz, Abercrombie & Kent; Titan Travel; Globus Journeys; Key Tours i Saga Holidays.


Putničke agencije koju su posjećivale izraelska naselja bez informiranja klijenata: Thomas Cook, Virgin Vacations, Saga Holidays, Artisans of Leisure, Gate 1, Collette Tours, Overseas Adventure Travels, Travel 55, Explore Travel, On the Go Tours, GoEco, Key Tours,  Tours4fun.

Web stranice smještaja koje su nudile smještaj bez informisanja klijenata da će odsjesti u naseljima: Expedia, Booking.com, TripAdvisor, Travelocity, Trivago, Orbitz, TourRadar. 

Putničke agencije koje su predstavile okupirane teritorije kao Izrael: Abercrombie & Kent, Thomas Cook, Virgin Vacations, Saga Holidays, Artisans of Leisure, TUI, Globus Journeys, Gate 1, Topdeck, Mercury Holidays, Riviera Travel, Titan Travel, Travel 55, Collette Tours, Trafalgar Travel, Cosmos, Key Tours, Mayflower Cruises and Tours, Overseas Adventure Travels, Tours4fun.

Izvor: Al Jazeera