Kako ušutkuju djecu žrtve seksualnog zlostavljanja

Dječak, Lopta, Nogomet
Priča o Bennellovim napadima prvi put se pojavila u javnosti prije 20 godina (AP)

Gary Cliffe bio je 11-godišnjak lud za fudbalom kada ga je britanski trener „zvjezdotvorac“ Barry Bennell, koji je bio povezan sa fudbalskim klubom Manchester Cityjem, počeo seksualno zlostavljati.

Ali Cliffe se nije mogao natjerati da progovori protiv Bennella decenijama.

„[Treniranje pod Bennellovim vođstvom] bila je sjajna prilika u profesionalnom klubu u Manchester Cityju, da pokušamo i dostignemo taj cilj“, rekao je Al Jazeeri u svom prvom javnom intervjuu.

Cliffe, tada četrnaestogodišnjak, je 1984. potpisao obavezivanje Manchester Cityju.

Veliki klubovi nisu tada imali svoje juniorske ogranke. Umjesto tog, autorizirali su skaute, kao što je Bennell, da vode amaterske timove od kojih su birali najbolje.

Igrači koje Bennell zove „posebnim“ morali su pokazati svoju posvećenost odsjedanjem u njegovoj kući prije utakmica.

„Svjetla bi se pogasila. Bila su možda tri ili četiri dječaka, a prekrivač bi se pojavio dok smo mi sjedili u predvorju“, rekao je Cliffe.

„Sada znam da je to bilo testiranje terena da vidi s čim se može izvući u pogledu dodirivanja. Ruka bi otišla niz [trenerku] i u vaše gaćice.“

Nikome nije govorio

Cliffe je trpio četiri godine zlostavljanja, koje se kretalo od nedostojanstvenog napada do pokušaja silovanja. Ali on nije nikome rekao o tome.

On je bio tako plašljiv i istraumatiziran da se nije uspio zauzeti za mlađe dječake, a svjedočio je da ih je Bennell maltretirao.

„To je nešto zbog čega sam, tokom godina, osjećao ogromnu količinu krivnje“, kaže Cliffe.

„Kao stariji dječak, jesi li trebao reći nešto? Ja naprosto nisam imao riječi. Niko nije govorio o tome i mi smo čuvali tajnu.“

Sada, kao čovjek srednjih godina, javno je prekinuo šutnju prvi put u intervjuu za Al Jazeeru.

Cliffe kaže da kao dijete 'jednostavno nije imao riječi' da priča o seksualnom zlostavljanju

Steve Lowe, psihoterapeut koji radi i sa preživjelima seksualnog zlostavljanja i sa počiniteljima, rekao je Al Jazeeri da je uobičajeno da ljudima koji su zlostavljani u djetinjstvu trebaju decenije da progovore.

„U 40-im i 50-im, počnete zastajkivati i promišljati, osvrćete se na svijet i stvarni život“, rekao je on.

„To je vrijeme kada se ljudi osjećaju malo sigurniji u sebe i u stanju su zaista nešto reći.“

U drugim slučajevima, preživjeli mogu biti psihološki spremni da ranije izađu u javnost, ali čekaju decenijama da zaštite roditelje od nesreće.

Još jedna od Bennellovih žrtava, koja je progovorila istinu pod uslovom anonimnosti jer je još držao u tajnosti svoju priču, rekao da se osjećao „zaista, zaista krivim“ zbog svojih roditelja i razumio je kako bi se oni mogli osjećati kao da su „me oni doslovni predali u ruke pedofilu.“

Druga je žrtva rekla Al Jazeeri, progovarajući pod istim uslovom: „Naprosto nisam mogao gledati bol u tatinim očima. Čak i 35 godina kasnije, kada sam otvorio ovu temu s ocem, uzrokovala je velike [tenzije] između obojice.“

Približavanje sredovječnom dobu bez samopouzdanja da progovorite ponekad tjera ljude koji su preživjeli seksualno zlostavljanje na samoubilačke primisli i pokušaje, iako je zlostavljanje vjerovatno samo jedan od niza isprepletenih faktora.

Lowe je rekao da ova odluka obično dolazi nakon neuspjelog pokušaja da se otupe teške emocije mržnje, ljutnje i tuge pomoću alkohola ili drugih supstanci.

„Samoubistvo je krajnji bijeg od ovih užasnih osjećaja, ovog osjećaja ‘Ja to naprosto ne mogu, ne mogu se nositi s ovim što mi se dogodilo“, rekao je Lowe.

Ožalošćene majke ‘ljute’ na klubove

Mark Hazeldine, 36-godišnjak, jedan od Bennellovih žrtava, oduzeo je sebi život u februaru 2006. godine.

On je vozio na kratkoj relaciji od svog doma do aerodroma u Manchesteru i napravio je rezervaciju u hotelu Radisson.

„Rekao je ljudima u hotelu da želi pobjeći na nekoliko dana da razbistri um. To su bile njegove riječi“, Margaret Hazeldine, Markova majka rekla je Al Jazeeri.

Objesio se u hotelskoj sobi.

Deceniju su se njegovi voljeni borili da shvate šta je moglo navesti Hazeldina da počini samoubistvo. Dobili su trag u novembru 2016. kada je Bennell uhapšen.

„Odmah mi je došlo da je Mark otišao s njim a da se nešto desilo. Samo sam, samo sam se srušila“, rekla je Margaret.

Ona se sjetila da je Bennell odveo njenog sina na fudbalsko putovanje u Španiju kada je on imao 12 godina.

„Otišao je na odmor i vratio se kao sasvim drugačiji momak“, Hazeldinov najbolji prijatelj Anthony Etches, rekao je Al Jazeeri.

„On nikada nije bio siledžija a onda se očito vratio s odmora i dobio neke agresivne karakteristike. Samo se potpuno promijenio, u treptaju oka, preko noći.“

Kako je postajao stariji, Hazeldine se okrenuo alkoholu, koristio droge i imao nasilne izljeve.

Njegovo je ponašanje bilo uobičajeno za one koji se tiho bore da se nose sa seksualnim zlostavljanjem, rekao je Lowe.

„Vjerujem da je Mark vjerovatno više puta zlostavljan i tako mnogo godina kasnije, on nije bio u stanju to vidjeti, uradio je to što je uradio“, kaže Etches.

„Bilo je to jedanaest godina pakla. Nisam znao zašto je Mark počinio samoubistvo. [Bennellovo hapšenje] mi je pomoglo, dalo mi je priliku da zatvorim to poglavlje“, kaže on.

Hapšen više puta

Margaret Hazeldine kaže da ona nije smatrala samo Bennella odgovornim.

„Ljuta sam na ove ljude u klubovima, tako sam ljuta na njih jer su dopustili da se to nastavi“, rekla je ona.

U 2015. godini, Bennell je uhapšen treći put i proveo je dvije godine u zatvoru jer je zlostavljao Davida Leana

Priča o Bennellovim napadima prvi put se pojavila u javnosti prije dvadeset godina kada je zatvoren u saveznoj američkoj državi Floridi.

On je 1994. mlade amaterske timove iz Velike Britanije poveo iz Velike Britanije u SAD i tamo je silovao 13-godišnjeg igrača.

Bennell je osuđen na četiri godine u američkom zatvoru godinu kasnije. Nakon tog je izručen da mu se sudi u Velikoj Britaniji.

Sudski dokumenti iz 1998, nedavno objavljeni a ranije su bili povjerljivi, pokazuju gotovo 50 optužbi protiv 23 djece, ali tužilaštvo mu je dozvolilo da prizna samo polovinu zločina protiv svega šest dječaka.

Nijednoj od žrtava nisu rečeni detalji. Bennell je služio pola devetogodišnje kazne i pušten je iz britanskog zatvora 2004. godine. 

U 2015, Bennell je treći put uhapšen i proveo je u zatvoru dvije godine jer je zlostavljao Davida Leana, koji je čekao majčinu smrt da podigne optužnicu.

David Lean je čekao dok mu majka nije umrla da podigne optužnicu

U novembru 2016, zid šutnje koji je štitio Bennella tako dugo konačno je smrskan kada je bivši profesionalni igrač, Andy Woodward progovorio.

Drugi profesionalni igrači, uključujući bivše engleske internacionalne igrače, tada su počeli razotkrivati da su ih zlostavljali drugi treneri u klubovima širom Velike Britanije. Postao je to najveći skandal ikada koji je pogodio britanski fudbal.

Cifre koje je prikupila britanska policija pokazuju da je do kraja 2017, ukupno 839 žrtava prijavilo zlostavljanje, imenujući 294 osumnjičenih u klubovima širom države, od Premijer lige do amaterskih klubova.

U februaru 2018, Bennell je osuđen za 43 krivična djela. On je također priznao još sedam optužbi, što je ukupno 50 napada na 12 žrtava.

Izvor: Al Jazeera