Kakva je poruka egipatsko-ruskih manevara

Vježba 'Zaštitnici prijateljstva 2016' održava od 15. do 26. oktobra u gradu Al-Alamayn (Al Jazeera)

YouTube/Ministarstvo odbrane Rusije

Piše: Enes Zaki

Zajednička antiteroristička vježba ruskih i egipatskih specijalnih snaga pod nazivom “Zaštitnici prijateljstva 2016”, koja se održava od 15. do 26. oktobra u gradu Al-Alamayn, zapadno od Aleksandrije, izazvala je brojna pitanja o cilju i mogućim porukama.

U vojnu vježbu uključeno je više od 500 vojnika iz obje države te veći broj helikoptera, aviona i borbenih vozila. Pretpostavlja se da će jedinice specijalnih snaga iz Rusije i Egipta biti obučavane za vođenje borbenih operacija blokiranja i uništavanja ilegalnih oružanih formacija u pustinjskim uslovima.

Ovo je druga po redu zajednička vojna vježba Rusije i Egipta, nakon manevra “Most prijateljstva 2015” u vodama Mediterana u junu prošle godine. U ovoj pomorskoj vježbi pažnju je privuklo učešće ruske raketne krstarice “Moskva”, vodećeg broda Crnomorske flote.

Međutim, ovogodišnji manevri dolaze u znatno složenijem kontekstu. Kao prvo, sve su veće tenzije između Rusije i Zapada, kojeg predvode Sjedinjene Američke Države. To je, možda, nagnalo Moskvu da demonstrira svoju vojnu silu kroz niz manevara i vojnih vježbi, bez obzira bilo to u Rusiji ili van nje, poput onoga što se dogodilo u Bijelom moru prošloga mjeseca, uz učešće brodova opremljenih raketama dalekog dometa.

Sissi strahuje od Assadove sudbine

Drugo, napetost koja vlada na regionalnom nivou, posebno u pogledu udaljavanja stavova o Siriji, koja se u posljednje vrijeme može primijetiti između aktuelnih egipatskih vlasti, na čelu sa Abdel Fatahom al-Sisijem, i Saudijske Arabije, najvećeg podržavaoca ove vlasti još od vojnog udara protiv izabranoga predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine.

Nije skriveno da Sisijev Egipat preferira ostanak Bashara al-Assada na vlasti u Siriji, možda iz straha od moguće zamjene. To je veoma blisko stavovima Rusije, koja se ne zadovoljava samo političkom podrškom Assadu, nego šalje svoju vojsku da se bori na strani sirijskog predsjednika i uništi njegove protivnike.

U isto vrijeme Saudijska Arabija je jedna od najistaknutijih regionalnih sila koje nastoje svrgnuti Assada. Sirijski predsjednik se još od 2011. godine suočava s narodnim ustankom, koji je veoma brzo prerastao u sukob na unutrašnjem i regionalnom, ali i međunarodnom nivou.

Unatoč tome, nedavni događaji, a riječ je o glasanju Egipta u korist ruske odluke o Siriji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izgledali su kao nanošenje ozbiljnog udarca egipatsko-saudijskim odnosima. Ambasador Saudijske Arabije u Vijeću sigurnosti uputio je otvorenu i rijetku kritiku Egiptu, upozorivši da stav Egipta krši arapski konsenzus te da ide dalje od stavova nearapskih država, kao što su Senegal i Malezija.

U tom kontekstu, Partija slobode i pravde, politička stranka Muslimanske braće, koju su egipatske vlasti trenutno zabranile te okvalificirale kao terorističku grupu, smatra da “Sisi insistira na vojnim vježbama s Rusijom kako bi isprovocirao Saudijsku Arabiju, posebno jer manevri dolaze u izuzetno kompliciranom međunarodnom i regionalnom kontekstu, u kojem egipatsko-saudijski odnosi svjedoče do sada nezapamćenim tenzijama, kao posljedica glasanja egipatskog predstavnika u Vijeću sigurnosti u korist ruskog nacrta rezolucije, čime je prekršen arapski konsenzus”.

‘Prethodno prostudiran korak’

No, politički ekspert Bashir Abdel Fatah ne vjeruje da će ove vježbe dodatno pogoršati egipatsko-saudijske odnose. On kaže da je posljednje glasanje čista kurtoazija prema Rusiji. Također, egipatski stav o sirijskom pitanju poznat je još od početka, a to je protivljenje svrgavanju predsjednika Assada iz straha od alternative.

S druge strane, politički analitičar Sameh Rashid, stručnjak iz Centra al-Ahram za političke studije, smatra da vojne vježbe ne predstavljaju poruku Americi ili drugima u onoj mjeri u kojoj se radi o egipatskim računicama u odnosu na postepeno američko udaljavanje od regiona i odustajanje od uloge supersile kada su u pitanju njihovi problemi.

Rashid potkrepljuje ove navode time da vojna saradnja između Egipta i Rusije nije iznenađenje, s obzirom na to da je prije skoro godinu i po potpisan memorandum o različitim oblicima vojne saradnje, uključujući naoružavanje, obuku i razmjenu informacija. Stoga saradnja između dvije države nije slučajnost, niti izraz ishitrene reakcije, prema Rashidu, koji naglašava da je egipatsko okretanje prema Rusiji, zapravo, prethodno prostudiran korak koji je Kairo od ranije počeo poduzimati.

S druge strane, egipatski politički analitičar smatra da odabir zapadne Sahare za vojne vježbe, a ranije i Mediteranskog mora nedaleko od libijske granice, ukazuje na to da se fokus usmjerava prema zapadnoj strani granice. To nije ništa novo za Egipat, ali je novo za Rusiju, koja je možda u procesu pripreme za moguće akcije na sjeveru Afrike, ili području Sahel, i Sahari.

Nova forma posebnih odnosa

Rashid dalje naglašava da će se značenje i poruke ovih vojnih vježbi možda jasnije pokazati na strani Rusije, koja je uistinu dobila jako uporište na istoku Mediterana i izgleda da je na putu ostvarivanja utjecaja i na zapadu Mediterana, a možda i sjevernoj Africi. Navedeno će učiniti pod ustaljenim opravdanjem da ove mjere poduzima u cilju borbe protiv terorizma.

Zanimljivo je da ruski mediji tretiraju ovo pitanje uz prepucavanja, koja su trenutno postala uobičajena i u arapskom svijetu. Tako sajt Rossia Today piše da je rusko saopćenje o vojnim vježbama s Egiptom “šokiralo mnoge države i ISIL [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], koji je pokušao pokvariti bilateralne odnose između dvije države”. Prema sajtu, manevri predstavljaju novu formu posebnog odnosa između predsjednika Rusije Vladimira Putina i Sisija, koji ima otvorenu podršku Rusije još od preuzimanja vlasti nakon rušenja Muslimanske braće, iz čijih redova dolazi i svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi.

Ovaj sajt, također, opisuje i ruske i egipatske poglede, koji su skoro pa identični, kada je riječ o borbi protiv terorizma na međunarodnom nivou. Moskva smatra da je američka strategija po ovom pitanju selektivna i neefikasna.

Ove vojne vježbe i druga dešavanja na polju rusko-egipatskog zbližavanja potakla su priču o tome da Rusija želi uspostaviti svoju vojnu bazu u Sidi Barrani u Egiptu. Međutim, egipatski predsjednik je to demantirao u intervjuu koji su prije dva dana objavile najtiražnije novine u Egiptu, kao i mogućnost davanja zelenog svijetla za to u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera