Kalifornija: Naftna mrlja prijetnja za ekologiju

Kalifornija je proglasila vanredno stanje u oblasti Santa Barbare, nakon pucanja naftovoda.

Veličina naftne mrlje duž Tihog okeana je 14 kilometara, a ekolozi upozoravaju da posljedice nesreće mogu biti katastrofalne.

Guverner Kalifornije je objavio vanredno stanje, a Zavod za zdravstvo apeluje da stanovništvo ostane u svojim domovima.

Širenje nafte

Gotovo petina tog energenta dospjela je u more.

“Trenutna procjena je da je dio toga,  blizu 500 barela,  21.000 galona  došlo do vode”, kazao je direktor Američkog naftovoda, Rick McMichael.

Ekolozi upozoravaju na to da curenje prijeti biljnom i životinjskom svijetu i koralima.

“Odgovorne grupe su trenutno na terenu, traže životinjski i biljni svijet”, istakao je Mark Crossland iz Ureda za biljni i životinjski svijet.

Više od stotinu timova za čišćenje i devet plovila pokušavaju očistiti obalu i  spriječiti dalje širenje nafte.

” Aktivno radimo, naši radnici na plažama otklanjanju naftu sa pijeska. To je prvi korak  i ujedno i najjednostavnija stvar koju možemo uraditi na plaži. Imamo plan, nastavit ćemo sa čišćenjem”, smatra Jennifer Williams, iz Američke obalne straže.

U Santa Barbari je 1969. godine došlo do najvećeg curenja nafte u historiji SAD-a. Ta nesreće je ojačala američki pokret za okoliš.

“Ovo je užasno.. Obala Gaviota je jedna od najdragocjenijih u državi. Vidjeti je prekrivenu naftom, zaista je tužno. Također, smo počeli sa čišćenjem pelikana kao i drugih morskih ptica i nekoliko tuljana i zaista je tužno”, tvrdi student Univerziteta u Kaliforniji, Ben Lerner.

Distribucijske mreže

Naftovod prenosi 1.200 barela nafte po satu iz rafinerija firme Exxon do jedne distribucijske mreže udaljene nekoliko stotina kilometara .

Kompanija,  u čijem je vlasništvu cjevovod, žali zbog nesreće koja je zahvatila ovo područje.

” Istinski nam je žao zbog ovog incidenta. Izvinjavamo se za štetu koju smo prouzrokovali životinjskom i biljnom svijetu i okolišu. Žao nam je zbog ometanja građana i posjetilaca”, zaključio je izvršni direktor Američkog naftovoda, Greg Armstrong.

U toku je istraga kako bi se utvrdilo šta je pošlo po zlu. Kao i nakon svake nesreće koju je prouzrokovao čovjek, ekosistem plaća najveću cijenu.

Izvor: Al Jazeera