Kalifornija odobrila uvođenje eutanazije

Brown: Morao sam da razmislim sa čim bih se ja suočio u mom životu (AP)

Kalifornija će postati peta američka savezna država u kojoj će neizlječivi bolesnici imati pravo da legalno okončaju život.

Prethodno je eutanazija ozakonjena u Oregonu, Washingtonu, Montani i Vermontu, pišu agencije.

Guverner Kalifornije Jerry Brown saopćio je kako je potpisao zakon koji omogućava ljekarima da odobre eutanaziju, javio je AP.

„Morao sam da razmislim sa čim bih se ja suočio u mom životu. Ne znam šta bih radio ako bih umirao dugo i bolno. Međutim, siguran sam da bi bilo pogodno iskoristiti mogućnosti koje daje ovaj zakon. I neću da lišavam druge tog prava“, rekao je on, a prenosi Reuters.

Zakon omogućava ljekarima da teško oboljelim pacijentima kojima nije ostalo više od šest mjeseci života prepišu smrtonosnu dozu lijekova.

Odluka guvernera uslijedila je poslije višemjesečne debate kalifornijskog društva na različitim nivoima, a 11. septembra dokument „O pravu na smrt“ odobrili su Senat i donji dom kalifornijskog Parlamenta.

Žestoka protivljenja

Odredbe zakona, koji će stupiti na snagu sljedeće godine, podudaraju se sa pristupom iz zakona u Oregonu od 1997. godine, prema kojima ljekar ne učestvuje neposredno u eutanaziji, ali ima pravo da prepiše medicinska sredstva koja izazivaju smrt ukoliko se još dva ljekara saglase da je pacijentu ostalo još samo šest mjeseci života i da je u stanju da ispravno rasuđujue

Agencija AP podsjeća na slučaj 29-godišnje stanovnice Kalifornije Britanny Maynard, bolesne od raka mozga, koja je odlučila da se preseli u Oregon kako bi okončala život.

Odluka kalifornijskih vlasti donijeta je uprkos snažnom protivljenju nekih vjerskih i grupa za zaštitu prava osoba sa invaliditetom, a protivnici je smatraju ozakonjenjem samoubistva, navode agencije.

Reuters prenosi i mišljenja da bi osiguravajuće kompanije mogle koristiti priliku da siromašnim pacijentima nude plaćanje preparata za okončanje života, umjesto skupog liječenja koje bi moglo da im spasi život.

Izvor: Agencije