Kalin: FETO je prijetnja cijelom svijetu

Ibrahim Kalin je kazao da je u borbi protiv terorizma potrebna saradnja i savezništvo cijelog svijeta (Al Jazeera)

Glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin upozorio je kako organizacija FETO/PDY, koju Turska smatra terorističkom, ne predstavlja samo prijetnju u Turskoj i SAD-u, već i u svih zemljama u kojima djeluje.

U izjavi za televiziju TRT Haber, on je kazao da je govor turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku bio svojevrsni glas razuma i savjesti cijelog čovječanstva.

Podsjetivši kako se Erdogan tom prilikom posebno osvrnuo na julski pokušaj vojnog udara u Turskoj, Kalin je rekao da je to bio grubi udar na demokratiju koji je spriječen hrabrim ustankom naroda.

Dodao je da je borba protiv organizacije FETO, koja, po njegovom mišljenju, stoji iza tog pokušaja puča, važna stavka globalne borbe protiv terorizma.

Saradnja i savezništvo cijelog svijeta

Naglasivši kako je terorizam globalni problem i globalna prijetnja miru i sigurnosti, Kalin je kazao da je u borbi protiv tog problema potrebna saradnja i savezništvo cijelog svijeta.

“Turska se uporedo bori protiv tri terorističke organizacije. Prva je ISIL [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], koja je tema u cijelom svijetu i u Turskoj; druga je PKK-a [Radnička partija Kurdistana]; treća je organizacija FETO, koja je izvela krvavi pokušaj vojnog udara 15. jula u Turskoj”, rekao je.

Osvrnuvši se na turski zahtjev upućen SAD-u za izručenje čelnika organizacije FETO Fetullaha Gulena, Kalin je kazao da je izručenje i prethodno privođenje ili hapšenje pravni proces, koji je u toku.

Ističući da su nadležne turske vlasti vlastima SAD-a poslale dokumentaciju vezanu za ranije optužnice podignute protiv Gulena, a da su, nakon pokušaja puča, poslali i novi dosije, Kalin je rekao da je to pravni postupak koji je u toku, ali da se ne smiju zanemariti i socijalni i politički aspekti i moguće posljedice tog slučaja.

Na upit novinara o navodima nekih krugova o mogućem izručenju Gulena iz SAD-a u neku treću zemlju, Kalin je kazao da je Gulen turski državljanin i da je Turska tražila njegovo direktno izručenje zbog djela počinjenih u toj zemlji.

Pomozite ugroženim ljudima

“Mi smo tokom cijelog procesa tražili direktno izručivanje u Tursku, a ne negdje drugdje. Zato oni koji donose odluke u SAD-u trebaju sjesti i dobro preispitati slučaj. Ukoliko se odluče da izgube saradnju s državom kakva je Turska, to će imati teške posljedice, i to dugoročne”, upozorio je.

Kalin je, također, kazao kako je cijela turska zajednica saglasna o tome da je pokušaj vojnog udara bilo djelo organizacije FETO i da bi SAD zanemarivanjem te činjenice pokazao da ne shvata tursko društvo.

“FETO nije prijetnja samo u Turskoj i SAD-u. Ta organizacija može svoje podanike infiltrirati u institucije i slične akcije pokrenuti u svim zemljama u kojima djeluje. Turska nije najbogatija zemlja svijeta, niti je među najbogatijim, ali jeste zemlja koja trenutno zbrinjava najveći broj izbjeglica u svijetu. Turska je prva u svijetu i kada je riječ o izdvajanjima za pomoć izbjeglicama u odnosu na bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika”, rekao je.

Ističući kako Turska ne pomaže samo sirijskim izbjeglicama, već svim ugroženim ljudima u svijetu, Kalin je uputio apel liderima u svijetu da rješavanju izbjegličke i migrantske krize pristupaju sa humanog aspekta, a ne samo sa aspekta ekonomskih troškova.

Izvor: Agencije