Kalin Netanyahuu: Nisi u poziciji da Erdoganu držiš lekciju o ljudskim pravima

Premijer cionističke aparthejd države izgrađene na rasizmu, okupaciji i raseljavanju drugih nije u poziciji da našem predsjedniku drži lekciju o ljudskim pravima", napisao je Kalin (Al Jazeera)

Glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin je kritikovao izjave premijera Izraela Benjamina Netanyahua usmjerene protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolija.

“Premijer cionističke aparthejd države izgrađene na rasizmu, okupaciji i raseljavanju drugih nije u poziciji da našem predsjedniku drži lekciju o ljudskim pravima”, napisao je Kalin na Twitter profilu.

Dodao je da je Turska kritikovala zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi koji je usvojio izraelski parlament u cilju jačanja mira i širenja pravde.

“Kritika koju je uputila Turska u vezi sa izraelskim zakonom o jevrejskoj nacionalnoj državi, sramotnim postupkom čiji cilj je institucionalizacija diskriminacije prema palestinskom narodu, predstavlja globalni poziv za pravdu i mir. Netanyahu možda ne zna značenje ovih riječi, ali svijet je svjestan šta se tamo događa”, naveo je Kalin.

Izrael nacionalna država jevrejskog naroda

Izrael je izložen žestokim kritikama nakon što je parlament te zemlje, Knesset, prošle sedmice usvojio kontroverzni zakon, koji Izrael definiše kao jevrejsku državu.

Izraelski parlament je usvojio zakon kojim je zemlja prvi put proglašena nacionalnom državom jevrejskog naroda.

Spornim zakonom je hebrejski proglašen jedinim službenim jezikom, dok je arapski izgubio taj status. Ohrabruje se izgradnja isključivo jevrejskih naselja i cijeli Jerusalem proglašava glavnim gradom Izraela.

Palestinski stručnjaci i intelektualci tvrde da je “Zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi” koji je usvojio izraelski Parlament nagovijestio novu eru rasističkog i etničkog čišćenja nad Palestincima, upozoravajući da je ovakav postupak izraelskog Parlamenta potpuno ugrozio sve moguće pregovore u vezi s pitanjem Jerusalema kao i mirovni proces između Palestine i Izraela.

Izvor: Agencije