Kambodža zabranila opoziciju

Opozicioni čelnik predstavljao je veliku prijetnju na izborima premijeru Hunu Senu nakon više od tri decenije na vlasti (EPA)

Sjedinjene Države najavile su “konkretne mjere” protiv Kambodže a Evropska unija zaprijetila je onemogućenjem pristupa trgovinskim povlasticama nakon što je kambodžanski vrhovni sud uoči izbora zabranio glavnu opozicijsku stranku na zahtjev premijera Huna Sena.   

Zabrana Kambodžanske stranke za nacionalni spas (CNRP) uslijedila je nakon što je uhapšen njen čelnik Kem Sokha, koji je predstavljao veliku prijetnju na izborima premijeru Hunu Senu nakon više od tri decenije na vlasti.

Kem Sokha optužen je da je kovao urotu kako bi uz američku pomoć preuzeo vlast.

Kritičari Huna Sena zabranu CNRP-a ocjenjuju kao pokušaj krađe izbora i kao posmrtno zvono za demokratiju u Kambodži.

Zapadni donatori od 1993. su uložili milijarde dolara nastojeći izgraditi višestranačko društvo nakon rata koji je trajao decenijama.

“Kako se sada čini, izbori sljedeće godine neće biti legitimni, ni slobodni a niti pošteni”, ističe se u izjavi Bijele kuće u kojoj se obećava i poduzimanje “konkretnih mjera”.

Pristup trgovinskim povlasticima EU-a

U Briselu, glasnogovornik EU-a rekao je da izbori ne mogu biti legitimni bez opozicije te dodao da je poštivanje ljudskih prava uvjet Kambodži za pristup trgovinskim povlasticama EU-a.

Kina je u petak objavila da podržava Kambodžu u nastojanju da kroči putem razvoja koji sama izabere. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova to je izjavio na dnevnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Izvor: Agencije