Oglasi

Kambodžani ispraćaju bivšeg kralja

Očekuje se da će na posljednjem ispraćaju kralja Norodoma Sihanouka, koji je umro u oktobru, biti više od milion ljudi.
Kremiranju će prisustvovati i francuski premijer Jean-Marc Ayrault, japanski princ Akishino i drugi azijski lideriAP

Očekuje se da će se više od milion ljudi okupiti u prijestolnici Kambodže kako bi odalo posljednju počast bivšem kralju Norodomu Sihanouku, rekle su vlasti ove zemlje.

Tijelo monarha, koji je u 89. godini umro od posljedica srčanog udara u Pekingu u oktobru, u petak se nosi kroz grad, od kraljevske palate do krematorija koji je samo za ovu priliku izgrađen u gradskom parku.

Kremiranje će biti obavljeno u ponedjeljak i neće biti otvoreno za širu javnost.

Vlasti su po gradu postavile ogromne portrete bivšeg kralja kojeg su Francuzi doveli na tron kada je imao 18 godina.

Sihanouk, koji je otac 14 djece iz šest brakova, abdicirao je 2004. nakon šest decenija vladavine, koja je obilježena sticanjem nezavisnosti od Francuske, građanskim ratom, režimom Crvenih Kmera, njegovim egzilom i na kraju mirom.

Mnogi stariji stanovnici odaju mu zasluge za rijetki period političke stabilnosti tokom 50-tih i 60-tih godina, nakon čega je uslijedila nezavisnost, a potom i uspon Crvenih Kmera u 70-tima.

Egzil u Kini

“Pun sam tuge zato što će otac-kralj uskoro nestati. To je veliki gubitak za sve nas. On je donio mir zemlji”, rekla je 63-godišnja Buth Nakry koja je došla na molitvu ispred kraljevske palate.

Međutim, ni kraljeva karijera nije bila bez mrlja.

Nakon što ga je 1970. zbacio general Lon Nol, kojeg su podržavale Sjedinjene Američke Države, postao je saveznik Crvenih Kmera, ali je nakon toga bio stavljen u kućni pritvor dok je komunistički režim ubio oko dva miliona ljudi, uključujući i petero kraljeve djece.

Prije nego što je Vijetnam svrgnuo Crvene Kmere 1979. godine, Sihanouk je otišao u egzil u Kinu, a tron je ponovno povratio tek 1993, iako je njegov utjecaj bio jako smanjen.  

Kremiranju preminulog kralja prisustvovat će i visoki strani zvaničnici, uključujući francuskog premijera Jean-Marca Ayraulta, japanskog princa Akishina i druge azijske lidere.

Nakon ceremonije, Sihanoukov pepeo, po njegovoj želji, bit će stavljen u zlatnu urnu koja će stajati u kraljevskoj palati.

Izvori: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.