Kamenje i suzavac na antivladinim protestima u Tirani

Protest je osiguravao veliki broj pripadnika policije (Anadolija)

Grupa demonstranata okupljenih oko opozicijske Demokratske partije Albanije, koja je u utorak u Tirani organizirala antivladine proteste na kojima traži raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i ostavku vlade, na čelu s aktuelnim premijerom Edijem Ramom, gađala je jajima, kamenjem, suzavcem i drugim predmetima zgradu vlade.

Na poziv jednog predstavnika opozicije, na kraju skupa je zapaljen bunker izgrađen u spomen na žrtve komunizma nedaleko od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je također gađana kamenjem

Nekoliko hiljada građana, podržavši skup najjače opozicijske partije u Albaniji, na čelu s Lulzimom Bashom, okupilo se na gradskom trgu Skenderbeg, odakle su se uputili prema zgradi vlade kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom u zemlji, javlja Anadolija.

Nakon što su se protestima pridružili lider opozicijske Demokratske partije Lulzim Basha i bivši albanski premijer Sali Berisha, jedna grupa demonstranata počela je jajima, flašama, kamenjem i suzavcem gađati u pravcu zgrade vlade, dok su neki palili transparente s likom albanskog premijera Edija Rame.

Jedan od demonstranata pokušao je ući u zgradu, u čemu su ga spriječili policajci.

Noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Premijer milijarder, Albanci u siromaštvu”, “Dole Edi Rama i 40 lopova”, “Želim hljeb za svoju djecu”, “Gori Albanija, a vlada se češlja” – građani su tražili ostavku vlade na čelu s predsjednikom Socijalističke partije Albanije, premijerom Ramom, kao i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

‘Sutra će biti kasno’

Demonstrantima su se obratili zastupnici Demokratske partije Albanije, kao i drugih partija, a zatim je govor održao i lider opozicije Lulzim Basha.

Taj događaj ocijenio je kao “referendum koji bi trebao značiti uklanjanje Rama-Meta vlade i stvaranje tehničke vlade”.

“Građani danas imaju dva izbora: ili da sruše vladu ili da prihvate rušenje Albanije. Ili da uklonimo tiraniju kriminala ili će sutra biti kasno. Srednjeg puta nema, nema ni vremena da se ovo trpi”, izjavio je Basha.

Prema njegovim riječima, to je jedino rješenje “nametnuto korupcijskim aferama i krađom ove vlade u iznosu više stotina miliona eura”.

Pozvao je na građansku neposlušnost kao, kako je kazao, jedini način raspuštanja vlade.

Protest je osiguravao veliki broj pripadnika policije.

Izvor: Agencije