Kamioni iz Srbije ipak ne mogu na Kosovo

Priština je te mjere nazvala recipročnim, ali službeni Beograd tvrdi da su kosovski kamioni nesmetano ulazili u Srbiju (Al Jazeera)

Ministrica trgovine i industrije Kosova Hikmete Bajrami demantirala je navode iz Beograda da je dogovoreno ukidanje blokade za kamione koji iz Srbije prelaze na Kosovo.

Tvrdi da recipročne mjere, koje su kosovske vlasti prošle sedmice počele primjenjivati prema prevoznicima opasnih materija iz Srbije, ostaju na snazi.

Prethodno je saopćeno da je Priština jutros ukinula blokadu ulaska kamiona koji prevoze opasne materije iz centralne Srbije na Kosovo , tako da više nema gužve na administrativnom prelazu Merdare i saobraćaj funkcioniše nesmetano.

Kosovski certifikati

Priština je te mjere nazvala recipročnim, ali službeni Beograd tvrdi da su kosovski kamioni nesmetano ulazili u Srbiju. Problem predstavljaju takozvani ARD certfikati, potrebni za transport opasnih materija.

Kosovo je uvelo recipročnu mjeru nepriznavanja certifikata iz Srbije, nakon što službeni Beograd nije obnovio priznavanje kosovskih certifikata.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju tvrde da su, uprkos zabrani, kosovski kamioni ulazili u Srbiju, što su iz Prištine ranije demantirali.

Izvor: Al Jazeera i agencije