Kamp Zaatari dom za 80.000 Sirijaca

Od kada je počeo rat u Siriji, pet miliona Sirijaca napustilo je svoju zemlju i potražilo spas u susjednim državama.

Turska je primila najveći broj izbjeglica, zatim Liban i Jordan. Al Jazeera je posjetila izbjeglički kamp Zaatari na sjeveru Jordana, u kojem živi 80.000 Sirijaca.

Aluminijski kontejner je dom Abu Yusufu i njegovoj porodici već skoro pet godina. Prebjegli su iz južne sirijske pokrajine Dar'a zbog rata i nasilja.

U međuvremenu, dvoje njihove djece se rodilo u kampu Zaatari.

“U kampu Zataari smo više od četiri godine. Sa mnom je ovdje u kampu i moje četvero djece. Nadamo se da će rat uskoro završiti i da ćemo se vratiti u svoju zemlju“, ističe Yusuf.

Zaatari je napravljen kao improvizovani kamp za svega devet dana. Danas je ustvari gradić sa 80.000 izbjeglica.

”Kada su prve izbjeglice došle u ovaj kamp početkom 2012. godine, mislile su da će se ovdje zadržati nekoliko sedmica. Međutim, oni će uskoro dočekati svoju petu zimu u ovom kampu”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

Novac za bolji život

Zato je Muayyad Al-Masri odlučio otvoriti štand i prodavati voće i povrće. Kaže da mu tako vrijeme brže prolazi, te da uspije zaraditi novac za bolji život.

“Moje mušterije su većinom Sirijci. A što se tiče moje zarade, ona varira, od pola do jednog američkog dolara dnevno. Jordanci dolaze veoma rijetko. Oni koji znaju da je jeftinije dođu ovdje“, kaže Al-Masri.

On nije jedini. Mnoge izbjeglice tu su otvorile prodavnice, restorane, mesare, frizerske salone, pa čak i salon za prodaju vjenčanih haljina.

Trenutno u Jordanu živi 650.000 sirijskih izbjeglica. Ali zbog konstantnog priliva novih, morali su se otvarati i novi kampovi.

“Nove izbjeglice šalju se u izbjeglički kamp Azraq, jer Zaatari više ne prima nove izbjeglice. Ovaj kamp jedino može primiti nove izbjeglice ukoliko je riječ o spajanju porodica“, saopćio je UNHCR.

U jednom periodu 2015. godine, stotinu sirijskih izbjeglica napuštalo je kamp Zaatari svakog dana i vraćalo se u Siriju.

A od kada je kamp uspostavljen, više od 120.000 ljudi ga je napustilo.

Jedni kažu da se žele spojiti sa svojim porodicama, drugi jednostavno ne vide nikakvu budućnost u Jordanu.

Izvor: Al Jazeera