Kampanja Hollywooda protiv nasilja

Nakon ubistva 26 osoba, od čega 20 djece, u američkom gradu Newtownu, američka industrija zabave brzo je reagirala na optužbe za glorificiranje nasilja i oružja.

Nasilne epizode popularnih serija su otkazane, kao i premijere nekoliko visokobužetnih holivudskih filmova.

Kompanija Paramount Pictures otkazala je pretpremijeru i gala premijeru novog filma Toma Cruisea Jack Reacher, koji počinje scenama u kojima snajperista puca na ljude.

Studio Weinstein Company slično je reagirao, otkazavši prve projekcije izuzetno nasilnog filma Quentina Tarantina Django Unchained, krvave priče o osveti, smještene na američki jug prije Građanskog rata.

Spriječiti tragedije

Televizija Fox odlučila je da ne emitira nove epizode dviju popularnih animiranih serija, Family Guy i American Dad, koje sadrže scene pucnjave i ubistva. Umjesto njih emitirali su reprize starih epizoda.

Radiostanice su prekinule puštati novi hit pjevačice Kei$he, po imenu Die Young (Umrijeti mlad).

Predsjednik Barack Obama kaže da se, kako bi se spriječile buduće tragedije poput one u Newtownu, cijela zemlja mora zapitati na koji način se zabavlja.

“Morat ćemo pažljivije razmotriti kulturu koja često glorificira oružje i nasilje”, kaže američki predsjednik.

Ranije ove sedmice, 55 zvijezda, uključujući neka od najpoznatijih imena američkog show businessa, objavilo je promotivni spot sa jednostavnom porukom: Dosta je!

Holivudske zvijezde često dolaze u Washington kao glasnogovornici organizacija koje se zalažu za različite ciljeve, od pomoći izbjeglicama u Africi do napuštenih životinja, ali do sada ih je mali broj otvoreno govorio o kontroli oružja.

Izvor: Al Jazeera