Kamperi, jedini posjetioci crkve u Engleskoj

Broj onih koji odlaze na vjerske službe u Engleskoj stalno opada, a stotine starih crkava propadaju. Aktivisti i stručnjaci upozoravaju na gubitak velikog dijela kulturnog naslijeđa te pokušavaju naći načine da  sačuvaju crkve.

Već decenijama Crkva svete Marije u gradu Ipswichu propada. Izgrađena je 1450, više od 100 godina prije Shakespeareovog rođenja. Buldožeri su je trebali sravniti sa zemljom. Ali, aktivisti i četiri miliona eura pomogli su da joj se udahne novi život.

Uskoro će opet biti otvorena, kao centar za pomoć ljudima s mentalnim poteškoćama. Anna Hughes iz centra Suffolk Mind kaže da je zajednici potrebno mjesto emotivnog vezivanja.

“Svima nam je potrebna zajednica, nešto za što ćemo se emotivno vezati, a to možemo dobiti na različite načine, ponekad i pomoću historijskog naslijeđa. Kad dođete ovamo, možete osjetiti koliko su naši životi isprepleteni s ljudima i mjestima iz prošlosti”, kaže ona.

Tek 1,5 posto Engleza na misi

U proteklih 50 godina broj onih koji dolaze na mise Engleske crkve znatno je opao. Sada to čini tek 1,5 posto stanovništva. A to je otvorilo teška pitanja o tome šta da se učini sa stotinama historijskih građevina koje se više i ne koriste. Matthew McKeague iz Fondacije za očuvanje crkava kaže da je priča o crkvama priča o Engleskoj.

“Naša je dužnost kao društva sačuvati te građevine, bez obzira na to idemo li u crkvu ili ne. To su veoma bitne građevine za našu zajednicu i ako dopustimo da propadnu bit ćemo mnogo siromašniji kao društvo”, rekao je on.

Dok pada noć vrata druge crkve iz 15. stoljeća se otvaraju. U crkvu dolaze ljudi da kampuju. Kamperi kaže da nema ničeg neobičnog u činjenici da se sada crkve koriste kao mjesta za kampiranje, jer je i to jedan od načina da se pomogne očuvanje crkava.

“Nalazimo se 90-ak kilometara od mjesta na kojem su kamperi proveli noć – u Kapeli svetog Nikole u King's Lynnu, u još jednoj crkvi koja se danas rijetko koristi za vjerske službe. Klupe su možda prazne, ali zvona odjekuju”, izvještava Neave Barker, novinar Al Jazeere.

I zvona dostupna turistima

Zvuk crkvenih zvona vjekovima je pozivao vjernike na službu. Ali, njihov broj opada i crkva, kao i zvona, sada su dostupni turistima. A prihodi od njihovih posjeta koriste se za zaštitu građevine. U nekim crkvama posjetioce čak ohrabruju da sprave za vježbanje zamjene zvonima.

Svake godine van funkcije se stavi 20-ak anglikanskih crkava. Prodaju se ili iznajmljuju. Drugima se mijenja namjena. Ali, iako se uvjerenja i tradicije mijenjaju, ostaje nada da će ove historijske znamenitosti ipak ostati centri života zajednica u kojima se nalaze.

Izvor: Al Jazeera