Kanada i SAD-a protiv izgradnje Sjevernog toka 2

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland također sumnja u projekat Sjeverni tok 2 (Arhiva)

Kanada i Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog prijedloga za izgradnju ruskog energetskog gasovoda Sjeverni tok 2, čiji bi cjevovod išao od Rusije do Njemačke.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi gasovod mogao “zarobiti” Njemačku, jer bi njegova izgradnja dovelo do energetske zavisnosti od Rusije.

“Njemačka će u potpunosti biti pod kontrolom Rusije, jer će dobiti od 60 do 70 posto svoje energije iz novog ruskog gasovoda”, rekao je on tokom prvog dana samita NATO-a u Briselu.

“A vi mi recite da je ovo prikladno, jer mislim da nije, i mislim da je ovo vrlo loša stvar za NATO, i mislim da se to nije trebalo desiti. Trebalo bismo vas zaštititi od Rusije, ali zašto vi plaćate milijarde dolara Rusiji za energiju?”, dodao je Trump.

‘Kanada je bila jasna’

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je također rekla da sumnja u projekat Sjeverni tok 2 koji bi se koristio za izvoz gasa u Njemačku.

Freeland je bila više diplomatski nastrojena od Trumpa, ali je ista poruka upućena Njemačkoj.

“Kada je u pitanju Sjeverni tok 2, Kanada je izrazila veliku zabrinutost oko projekta. Kanada je bila jasna u svojim međunarodnim razgovorima s mnogim zemljama”, rekla je Freeland.

“Razgovarali smo o tome s Ukrajinom. Dakle, Kanada je sa svojim partnerima pokazala jasnu zabrinutosti oko Sjevernog toka 2”, dodala je Freeland.

Historija je pokazala da Rusija ima sklonost da kontrolira Evropu prekidanjem snabdijevanja energijom.

“Oni će to iskoristiti kako bi oslabili Evropsku uniju, podijelili evropske saveznike”, upozorio je Andrej Ševčenko, ambasador Ukrajine u Kanadi.

Izvor: Agencije