Kanada osudila smaknuće na Filipinima

John Ridsdel otet s Norvežaninom Kjartanom Sekkingstadom, Kanađaninom Robertom Hallom i jednom Filipinkom (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je smaknuće kanadskog taoca koje je počinila oružana grupa Abu Sayyaf na Filipinima, nazivajući ga “hladnokrvnim ubistvom”.

Trudeau je to izjavio u ponedjeljak, nakon što je odrubljena glava 68-godišnjeg Johna Ridsdela otkrivena u plastičnoj kesi na jednom udaljenom otoku.

Ridsdelovi posmrtni ostaci pronađeni su pet sati nakon isteka roka za otkupninu koju je tražila grupa Abu Sayyaf, zaprijetivši da će likvidirati jednog od četvero talaca.

Ridsdela, bivšeg direktora rudarske kompanije, Abu Sayyaf je sa još tri osobe oteo u septembru 2015. godine dok je na bio odmoru.

“Kanada bez rezerve osuđuje brutalnost otmičara i ova nepotrebna smaknuća. Bio je to čin hladnokrvnog ubistva i odgovornost je upravo na terorističkoj grupi koja ga je odvela kao taoca”, rekao je Trudeau, dodajući kako je “Vlada Kanade s Vladom Filipina i međunarodnim partnerima posvećena naporima na pronalaženju odgovornih za ovaj gnusni zločin.”

Trudeau nije odgovorio na pitanje je li Vlada Kanade pokušala pregovarati s otmičarima ili platiti otkupninu te pokušava li osigurati oslobađanje drugog kanadskog taoca.

‘Uništena porodica’

“Očigledno da je bilo razgovora o novcu, ali to nije radila Vlada Kanade ili Vlada Norveške. Svakako da su porodice pokušavale učiniti sve što su mogle da oslobode taoce,” rekao je za kanadsku televiziju Bob Rae, bivši savezni političar i dugogodišnji Ridsdelov prijatelj.

Ridsdelova porodica je izjavila da ih je uništilo to što je „njegov kratki život tako tragično prekinut u besmislenom čin nasilja, uprkos tome što smo uradili sve što je u našoj moći da ga dovedemo kući.”

Kanađani John Ridsdel i Robert Hall, kao i Norvežanin Kjartan Sekkingstad i Filipinka Marites Flor su u martu putem videoporuke apelirali na svoje porodice i vlade da osiguraju njihovo oslobađanje.

Stanovnici su pronašli glavu u centru grada Jola. Vojni glasnogovornik je kazao kako su viđena dva muškarca na motociklu kako je nose u plastičnoj kesi.

Grupa Abu Sayyaf, koja je povezana s Al-Kaidom, tražila je otkupninu u iznosu 6,4 miliona kanadskih dolara za svakog taoca i zaprijetila da će likvidirati jednog taoca ako otkupnina ne bude plaćena do ponedjeljka u tri poslijepodne po lokalnom vremenu.

Ridsdela je njegov bivši poslodavac opisao kao društvenu, toplu i avanturističku osobu.

„U dubokoj smo tuzi, šoku i nevjerici što smo izgubili kolegu i bliskog prijatelja“, navela je u saopćenju rudarska kompanija sa sjedištem u Calgaryiju.

Abu Sayyaf je grupa poznata po otmicama, bombaškim napadima i iznudama.

Formirana je ‘90-ih godina prošlog stoljeća uz finansijsku pomoć Al-Kaide i bori se za nezavisnu islamsku provinciju na Filipinima.

Izvor: Agencije