Kanada: Podignut nivo opasnosti od terorizma

Osumnjičeni za ubistvo vojnika ubijen je u policijskoj potjeri (Reuters)

Kanadska vlada je povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednjeg na visoki, uslijed “općeg porasta međusobne komunikacije” među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Al-Kaida, saopćio je glasnogovornik kanadskog ministra za javnu sigurnost Jean-Christophe De Le Rue.

“Povećanje nivoa opasnosti nije posljedica neke konkretne prijetnje”, rekao je glasnogovornik, a prenio Reuters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obavještajna služba “uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima namjeru ili sposobnost da počini akt terorizma”, rekao je De Le Rue, a prenosi Tanjug.

Policijska potjera

Jedan kanadski vojnik je poginuo kada ga je kolima pregazio mladić koji je prešao na islam, saopćila je kanadska policija, što je prvi takav incident u Kanadi, otkako se ta država priključila borbi protiv grupe ISIL u Iraku.

Incident se dogodio u ponedjeljak, kada je na dvojicu vojnika u blizini tržnog centra u mjestu Saint-Jean-Sur-Richelieu, 40 kilometra od Montreala, naletio automobil, prenio je Reuters.

U policijskoj potjeri koja je uslijedila, 25-godišnji vozač je ubijen.

Kanadski mediji su, pozivajući se na policijske izvore, izvijestili da je vozač Martin Couture-Rouleau, stanovnik tog grada u Quebecu.

U saopćenju kancelarije kanadskog premijera Stephena Harpera se navodi da je vozač bio poznat saveznim vlastima i da ima jasnih indicija da je “postao radikaliziran”.

Izvor: Agencije