Kanada povlači avione iz Iraka i Sirije

Novi kanadski premijer Justin Trudeau saopćio je da je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami poručio da će se kanadski borbeni avioni povući iz borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji, ali nije precizirao kada će se to desiti.

Trudeau je na konferenciji za novinare naveo da je s Obamom razgovarao telefonom i da mu je jasno rekao da će kanadska borbena misija biti završena.

Kanada je prošle godine poslala borbene avione CF-18, koji bi trebalo da ostanu u misiji do marta 2016, kao i 70 specijalaca da obučavaju Kurde u sjevernom Iraku, prenosi AFP.

Obećanje iz kampanje

Tokom predizborne kampanje, Trudeau je obećao da će vratiti borbene avione u Kanadu i okončati njihovu misiju u Iraku i Siriji, dok će ekipe za obuku nastaviti da rade.

U telefonskom razgovoru, Obama je čestitato na pobjedi novom kanadskom premijeru, s kojim je razgovarao o trans-pacifičckom partnerstvu, borbi protiv terorizma i načinima da se postignu sporazumi o klimatskim promjenama na predstojećem sastanku u Parizu, saopćila je Bijela kuća.

Izvor: Agencije