Kanada: Sastanak o S. Koreji bez Rusije i Kine

Sjeverna Koreja, Rakete
Sjeverna Koreja sastavljala je rakete i u civilnim kompleksima zbog zaštite u slučaju napada na nuklearna i balistička postrojenja (Reuters)

U kanadskom gradu Vancouveru 16. januara bit će održan sastanak ministara vanjskih poslova, na kojem će se razgovarati o Sjevernoj Koreji.

Domaćini sastanka bit će ministri vanjskih poslova Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati delegacije Australije, Belgije, Danske, Filipina, Francuske, Grčke, Holandije, Indije, Italije, Japana, Južne Koreje, Kolumbije, Norveške, Novog Zelanda, Švedske, Tajlanda, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kanada je izrazila duboku zabrinutost zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa i programa balističkih projektila, koji predstavljaju stvarnu i rastuću prijetnju za regionalni i međunarodni mir i sigurnost.

“Vjerujemo da je moguće i neophodno diplomatsko rješenje uz dogovor. Više smo puta ponovili podršku mirovnom i diplomatskom pristupu Sjevernoj Koreji. Kanada će nastaviti raditi sa saveznicima i regionalnim partnerima kako bi ostvarila zajednički cilj, siguran i stabilan Korejski poluotok”, navodi se u saopćenju.

Nisu ni pozvane

S druge strane, Kina i Rusija neće prisustvovati sastanku

Kanadski mediji navode da Kina i Rusija nisu pozvane na sastanak.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Lu Kang smatra da će sastanak pričiniti više štete nego koristi i formirati podjele unutar međunarodne zajednice, prenosi National Post.

Pojedini mediji javljaju da je Kanada željela pozvati Kinu i Rusiju, ali da se SAD tome usprotivio. Isto tako, pojavljuju se i navodi da su Kina i Rusija odbile poziv.

Izvor: Agencije