Kanada zabranjuje povratak ambasadora Venecuele

Canada's Foreign Minister Chrystia Freeland attends a news briefing in Kiev
'Kanađani neće sjediti skrštenih ruku dok vlada Venecuele uskraćuje svom narodu osnovna demokratska i ljudska prava', kaže Chrystia Freeland (Reuters)

Kanada će protjerati otpravnika poslova Venecuele u toj zemlji i zabraniti povratak venecuelanskog ambasadora, izjavila je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland dva dana nakon što je Venecuela protjerala kanadskog izaslanika jer je kritikovao nepoštivanje ljudskih prava u toj zemlji.

Zapadne zemlje i latinoamerički susjedi sve su kritičnije nastrojeni kad je riječ o venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru, optužujući ga za gaženje demokratije i ljudskih prava, dok Venecuela tvrdi da strane vlade pokušavaju ohrabriti desničarski puč.

Freeland je u saopćenju navela da venecuelanski ambasador “više nije dobrodošao” u Kanadi, a da je otpravnik poslova Venecuele “nepoželjna osoba”, prenosi Reuters.

To što je Venecuela proteklog vikenda protjerala kanadskog diplomata, rekla je ona, “tipično je za Madurov režim, koji podriva sve napore u cilju uspostavljanja demokratije i pružanja pomoći narodu Venecuele”.

“Kanađani neće sjediti skrštenih ruku dok Vlada Venecuele uskraćuje svom narodu osnovna demokratska i ljudska prava i pristup osnovnoj humanitarnoj pomoći”, navodi se u saopćenju.

Kritika na račun Madura

Predsjednica nacionalne Ustavotvorne skupštine Venecuele preduzela je proteklog vikenda prvi korak ka protjerivanju diplomata iz Brazila i Kanade, optuženih za miješanje u politiku te zemlje, proglasivši ih nepoželjnim osobama.

Predsjednica skupštine Delcy Rodriguez proglasila je ambasadora Brazila Ruija Pereiru i otpravnika poslova Kanade Craiga Kowalika nepoželjnim osobama.

Ti diplomati kritikovali su vladajuću stranku predsjednika Nicolasa Madura za konsolidaciju moći i izolovanje opozicijskih stranaka.

Rodriguez je rekla da Kowalik ima historiju objavljivanja “nepristojnih i vulgarnih” komentara o Venecueli na Twitteru, prenio je AP.

Ova odluka uslijedila je nekoliko dana nakon što je novi američki izaslanik Todd Robinson kritikovao mjere Vlade kojima se onemogućuje učešće tri opozicijske stranke na predsjedničkim izborima sljedeće godine, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije