Kanaderi odbranili naselja kod Jablanice

Dva hrvatska kanadera uspjela su u ponedjeljak u prijepodnevnim satima zaustaviti širenje požara prema naseljima uz park prirode Blidinje u općini Jablanica, koji se od subote širi velikom brzinom.

Najteže je u naselju Sovićima u općini Jablanica, čiji su mještani tokom noći strahovali hoće li vatrena stihija uništiti njihove domove, izvijestili su iz Civilne zaštite u Jablanici.

Dva kanadera su u više navrata od nešto prije sedam sati nadlijetali prostor iznad naselja Sovića ispuštajući mlazove vode, te su se iza 9 sati uputili natrag u Hrvatsku uzeti gorivo.

Miniran teren

Očekuje se da će avioni nastaviti gasiti požar čija je vatrena linija dugačka više desetaka kilometara.

Vatrogasne jedinice iz Jablanice, mještani i djelatnici Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nakon djelovanja kanadera gase preostala žarišta.

Teren na kojem bjesni požar teško je pristupačan i miniran.

Postoji opasnost da se požar proširi prema kompleksu guste šume jele i bora.

Vlada RH održala je u nedjelju telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka o pružanju pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska Vlada je uputila dva aviona Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) tipa Canadair CL-415 s dvije posade od ukupno šest pripadnika OSRH na gašenje požara u BiH na području općine Jablanica.

DUZS u ponedjeljak navodi kako će kanaderi biti angažirani do 12. septembra, te će se svakodnevno po završetku aktivnosti vraćati u Hrvatsku.

Bosna i Hercegovina zatražila je međunarodnu pomoć u gašenju šumskog požara na području općine Jablanica na predjelu Risovac.

Požar je na nepristupačnom terenu i ima tendenciju širenja prema općini Prozor – Rama.

Gore Trebinjska brda

Vladina Odluka o pružanju humanitarne pomoći BiH donesena je uz prethodnu saglasnost predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Ive Josipovića.

Također, ponovo su se aktivirali požari na Trebinjskim brdima, na potezu Begović kula-Bodiroge, u Trebinju i na planini Bjelasnici u Gacku, a trenutno ne ugrožavaju objekte na ovim područjima, saopšteno je u ponedjeljak iz Uprave Civilne zaštite bh. entiteta Republika Srpska.

I u Nevesinju su aktivni požari na širem području planine Velež i Crvanj. 

U gašenju su angažovani mještani, radnici šumskog gazdinstva i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Nevesinje. 

Na području Novog Goražda ponovo se aktivirao požar oko sela Kostenik i Našćenje, koji je zahvatio borovu šumu u blizini stambenih objekata, a u toku noći kuće su odbranjene. 

U gašenju su angažovani vatrogasci Novog Goražda sa jednim vatrogasnim vozilom, tri vatrogasca iz Rogatice sa vatrogasnim vozilom i blizu 20 mještana. 

Na požarištu jutros nema otvorenog plamena, samo velika količina dima, pa postoji realna opasnost da tokom dana ponovo izbiju požari na starim požarištima. 

Gašenje požara sa kopna otežava nepristupačan teren, kao i veliki broj minskih polja na ovom području. 

Na ovom području djelovao je helikopter Oružanih snaga BiH, koji je nastavio gašenje i u ponedjeljak. 

Istovremeno, u Crnoj Gori na području kolašinske opštine aktivno je nekoliko požara, a najkritičnije je na području Crkvina, gdje pripadnici spasilačke službe od vatre brane repetitor Javnog servisa i bazne stanice mobilnih operatera.

Iz više pravaca

Prema riječima komandira kolašinske Službe zaštite i spasavanja Željka Darmanovića, požar je na samo nekoliko metara od repetitora i približava se iz više pravaca, pa prijeti da presječe put vatrogasnim vozilima.

Trenutno je aktivan požar i u Moračkoj Bistrici i vrhovima šuma u rovačkim i gornjomoračkim selima, pa je Darmanović apelovao na mještane da daju sve od sebe i pomognu vatrogascima pošto je požarima zahvaćena velika površina.

Izvor: Agencije