Kanadska TV neće objavljivati karikature

Ako islam zabranjuje crtanje slika poslanika, moramo to poštovati, kazao direktor CBC-a (AFP)

Kanadski državni kanal CBC je saopćio da neće objavljivati karikature francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo koje su izazvale žustre rasprave u svijetu.

Direktor za novinarske standarde u CBC-u David Studer je izjavio da spomenute karikature vrijeđaju pripadnike jedne vjerske zajednice iako se sviđaju određenoj grupi ljudi.

“Mi smo odgovorna medijska kuća”, naglasio je Studer dodajući kako svojim poslom žele promovirati poštovanje među ljudima, navodi agencija Anadolija.

Nije objavljen ni snimak

“Sastavni dio našeg posla, kao nacionalnog kanala Kanade je da promoviramo poštovanje i toleranciju. Postoje određene stvari kojima religije pridaju značaj. To može biti kip ili pak fotografija. Ako islam zabranjuje crtanje slika poslanika, moramo to poštovati”, istakao je direktor za novinarske standarde u CBC-u.

Napominje kako se francuski magazin u tom smislu ponašao provokativno.

“Objavljivanje takvih karikatura je nepoštovanje vjere koja je prihvaćena od većine ljudi. Mi zato nismo objavili ni snimak na kojem teroristi ubijaju policajca koji leži na tlu. Nećemo objavljivati ni karikature. Kako god, svako može naći te karikature na internetu”, kazao je Studer.

U Kanadu će stići 1.500 komada jučerašnjeg broja magazina Charlie Hebdo na čijoj naslovnici je naslikana karikatura poslanika Muhammeda.

Osumnjičeni: Nemam veze s terorizmom

U međuvremenu, osumnjičeni za umiješanost u napad u Parizu tvrdi da je poznavao braću Kouachi, ali da nema veze s terorizmom.

Fritz Jolie Joaquin, koji je priveden u Bugarskoj pod sumnjom o umiješanost u prošlosedmični napad u Parizu, za bugarsku televiziju BTV izjavio da je nevin i tom prilikom je poručio: “Ja sam Charlie”.

U do sada jedinom intervjuu, Joaquin je istakao da lično poznaje braću Cherifa i Saida Kouachija, koji su izveli napad na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo, ali da nije imao nikakva saznanja o njihovim aktivnostima.

“Nikada ne bih život dao za vjeru. Optužen sam da sam terorista, a da je tako, zar bih bio ovdje? Cherif Kouachi je bio dobar čovjek. Iskreno, ne mogu da vjerujem da je učinio takvo djelo“, kazao je Joaquin i dodao da je Cherifa poznavao od djetinjstva i da su zajedno radili kao automehaničari u Francuskoj.

Negirajući bilo kakve veze sa napadom u Parizu, Joaquin je kazao da i lično želi da ga bugarske vlasti izruče Francuskoj čiji je državljanin.

Joaquin je 1. januara priveden na bugarsko-turskoj granici, kada je sa trogodišnjim sinom, bez dozvole majke, pokušao ući u Tursku.

Nakon 7. januara i napada u Parizu, osumnjičen je da je povezan sa napadačima i zatraženo je njegovo izručenje Francuskoj.

Na ročištu 13. januara Regionalni sud u Haskovu je naredio njegovo hapšenje, a na ročištu 16. januara će biti raspravljano o njegovom izručenju.

Izvor: Agencije