Kanadski proizvođač autodijelova ulaže u Sloveniju 1,24 milijarde eura

Tvornica, Automobili, Autoindustrija, Radnik
Podaci su se pojavili nakon problema za njemačku autoindustriju i u uvjetima globalne zabrinutosti zbog trgovine (EPA)

Kanadski proizvođač autodijelova Magna International širi svoje pogone, a novo proizvodno postrojenje stiže u okolicu Maribora u Sloveniji, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Treći najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova za početak će ponuditi novih 400 radnih mjesta, a daljnji planovi donijet će čak 6.000 novih radnih mjesta.

Veliku vijest potvrdili su dobijanjem zelenog svjetla slovenske Agencije za zaštitu okoliša za početak izgradnje tvornice boje, što predstavlja prvu u nizu investicija, ukupno vrijednih 1,24 milijarde eura, prenosi Tanjug.

Slovenska Agencija za zaštitu okoliša odobrila je projekt nakon što je dobila obećanje Magne o pridržavanju svih tehničkih regulativa te zaštiti prirodnih resursa i zraka na lokalnom području.

U opcijama bila i Hrvatska

To se na kraju pokazalo jednim od ključnih faktora dolaska Kanađana, koji su bili spremni povući se iz projekta u slučaju prolongiranja odluke i graditi tvornicu u nekoj drugoj evropskoj zemlji, uključujući i Hrvatsku, piše Poslovni.hr.

Inače, Magna International opskrbljuje dijelovima najveće automobilske proizvođače – Toyota, VW, GM, BMW, Ford – dok u Austriji, u Grazu, dio grupacije – Magna Steyr – proizvodi brojne automobilske modele poput BMW-ove serije 5 i Mercedesove G-klase, a uskoro ce i nadolazeći Jaguar E-Pace, kao i elektricni i-Pace.

Velika kanadska grupacija zapošljava 161.000 djelatnika u 29 država.

Izvor: Agencije