Kandidat za predsjednika EP-a upozorava na populističku prijetnju

Manfred Weber zagovara fleksibilnu solidarnost, kao prvi korak izlaska iz slijepe ulice (EPA)

Evropski izbori 2019. godine bit će “odlučujući za budućnost Evrope”, kojoj iznutra prijete populisti željni oživjeti nacionalizam, ocijenio je njemački kandidat za predsjednika Evropske komisije Manfred Weber.

“Evropski izbori odlučujući su za budućnost Evrope, kojoj trenutno prijete [predsjednik Rusije] Vladimir Putin, [američki predsjednik] Donald Trump i Kina, a iznutra joj prijete populisti, koji žele uništiti ideju solidarnosti i oživjeti nacionalizam”, rekao je on za grčki list Kathimerini.

Weber, šef desne Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu i saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel, prvi je u svojoj stranci najavio kandidaturu za predsjedništvo EK-a.

U pogledu migracijske politike, on je jako opasnom ocijenio nesposobnost evropskih čelnika da pronađu rješenje, a to jača euroskeptike.

Solidarnost u raspodjeli migranata

Weber se zauzima za obaveznu evropsku kvotu i stvarnu solidarnost u raspodjeli migranata.

Zagovara fleksibilnu solidarnost, kao prvi korak izlaska iz slijepe ulice.

Fleksibilna solidarnost je obaveza za neke zemlje koje odbijaju primiti migrante na svojoj teritoriji da finansijski i tehničkim sredstvima podrže rješenje.

Kad je riječ o Grčkoj,  Weber je pozvao tu članicu Evropske unije da popravi uvjete u kojima su smješteni migranti te izbjeglice u kampovima na otocima Egejskog mora.

“Grčka prima dovoljno evropskog novaca za upravljanjem migrantskom krizom”, naglasio je Weber.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također su pozvali na poboljšanje uvjeta u izbjegličkom logoru Moria na Lebzosu, gdje su uvjeti alarmantni zbog nastavka priljeva migranata.

Izvor: Agencije