Kandidatura Vujanovića uzdrmala koaliciju

Aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, čiju je kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima potvrdila vladajuća Demokratska  partije socijalista (DPS), poručio je da ima pravo još jedan petogodišnji mandat.

Dok koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SDP), te dio javnosti i stručnjaka smatraju da je Vujanovićeva kandidatura neustavna, jer je potrošio propisana dva mandata, u njegovoj stranci poručuju da se svako ko tako misli može žaliti Ustavnom sudu.

“Da nijesam bio uvjeren bez ostatka, ja to ne bih učinio. Imao sam odgovoran odnos prema sebi i svom pravnom znanju, kao što imam odgovoran odnos prema svim institucijama Crne Gore, uključujući i one koje će u legalnom postupku o tome odlučivati”, rekao je Vujanović.

‘Rekorder po funkcijama’

Socijaldemokrate su najavile žalbu Ustavnom sudu, javila je iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

“To ne može biti ustavan kandidat, ali nezavisno od toga, on nema našu političku podršku”, rekao je lider SDP-a Ranko Krivokapić.

Crnogorski Ustav kaže da neko može biti predsjednik države najviše dva puta. Vujanović je prvi mandat započeo 2003, kao predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, a završio u nezavisnoj Crnoj Gori. Dio pravnika smatra da mu se to ne računa, a dio da je to oprečno Ustavu.

“On je bio od 2006. do 2008. predsjednik nezavisne Crne Gore, od 2008. je do danas opet presjednik u drugom mandat i sada ga kandiduju.  Ako pobijedi, biće i treći, to je matematika, ko zna da broji do dva – zna protumačiti ustavne odredbe”, kaže pravnik Veselin Radulović.

Za analitičara Zlatka Vujovića, više od ustavnosti sporno je to što je Vujanović, kako kaže, rekorder po broju funkcija u izvršnoj vlasti, što dodaje, i nije demokratska praksa.

“Mislim da bi nakon puna dva mandata bilo logično da neko ko je imao tako, sa aspekta funkcija koje je pokrivao, impresivnu političku karijeru, odluči da ode u političku penziju”, kaže Vujović.

Glas naroda

Ponovnu kandidaturu Vujanovića građani komentiraju različito.

“Ako je po zakonu i po Ustavu da može ponovo da se kandiduje, ja smatram Filipa da je čovjek koji je spreman za to mjesto vazda”, smatra Uroš iz Podgorice.

Ratko iz Nikšića kaže da treba doći do promjene, dok Miloš iz Podgorice kaže: “Ako narod bira, neka bude opet, meni ne smeta naravno”.

Osim Vujanovića, nezavisnu kandidaturu do sada je najavio i lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, kao i predsjednik izvršnog odbora Pravedne Crne Gore Rade Bojović.

“Kandidaturom Vujanovića, ocjenjuju analitičari, počeće i intenzivna politička kampanja svih aktera za predstojeće predsjedničke izbore, koji će se održati 7. aprila”, javila je naša reporterka.

Izvor: Al Jazeera