Kao u filmu: Nevjerovatan bijeg iz zatvora u New Yorku

Američka policija u potrazi je za dvojicom zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora sa maksimalnim osiguranjem u saveznoj državi New York. Pomoću električnih bušilica, zatvorenici su probili zid svoje ćelije. Iza sebe su ostavili samo poruku „Ugodan dan“ – sa nacrtanim „smajlijem“.

U potragu su uključene stotine pripadnika lokalne, državne i savezne policije. Postavljaju blokade na cestama i obilaze kuće, a iz zraka im podršku pružaju helikopteri.

U maloj zajednici u državi New York atmosfera je napeta.

„Ovo su opasne osobe sa kojima se ne treba igrati“, kazao je guverner New Yorka, Andrew Cuomo.

Richard Matt (48) osuđen je po tri tačke optužnice za ubistvo, između ostalog, oteo je i raskomadao svog šefa, dok 34-godišnji David Sweat, služi doživotnu kaznu za ubistvo zamjenika šerifa.

Niz šest spratova

Zatvorski čuvari u ustanovi Klinton u subotu ujutro otkrili su da zatvorenika nema. Matt i Sweat zavarali su čuvare tako što su pod pokrivače nagurali odjeću.

„Pretres je pokazao da je u stražnjem dijelu ćelije napravljena rupa kroz koju su zatvorenici pobjegli“, istakao je Anthony Anucci, komesar za zatvore države New York.

Vlasti kažu da su rupu napravili pomoću električnih bušilica, no nije poznato kako su do njih došli.

Nakon što su izašli iz ćelije, morali su prerezati čelične rešetke i cijevi i spustiti se šest spratova kako bi došli do kanalizacije. Pobjegli su kroz šaht koji se nalazi na cesti pored zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije