Oglasi

Kapetan kriv za potapanje kruzera

Kapetan Coste Concordije i vlasnička firma odgovorni za brodolom u kojem su poginule 32 osobe, piše u zvaničnom izvještaju.
U brodolomu Costa Concordije na jugu Italije u januaru poginulo je 32 ljudiReuters

Kapetan luksuznog broda za krstarenje Costa Concordia i vlasnička firma odgovorni su za brodolom u kojem su poginule 32 osobe, navodi se u zvaničnom izvještaju, čiji su dijelovi "procurili" u medije.

Jedan od trojice direktora firme Costa Crociere, koji su suočeni sa suđenjem, nije u potpunosti shvatao šta se dešavalo, navodi se u dokumentu.

Kapetan Francesco Schettino odgovoran je za rizičan manevar koji se završio nasukavanjem broda nedaleko od obale kod Toskane, piše u izvještaju čije je dijelove prenijela italijanska štampa.

Schettino je optužen za brodolom, ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije evakuiranja svih putnika. On tvrdi da bi žrtava bilo mnogo više da nije bilo njegove intervencije.

Izvještaj je sastavljen da bi se pomoglo sudu u procjeni da li Schettinu i još osmerici ljudi treba da se sudi.

Prvo saslušanje bit će održano sljedećeg mjeseca.

Kasnila uzbuna

U izvještaju piše da Costin koordinator za krizne situacije "nije imao uvid u situaciji na brodu" tokom brodoloma.

Kada mu je kapetan rekao da su tri odjeljenja broda potopljena, on je odmah trebao kazati kapetanu da objavi opću uzbunu i napuštanje broda, piše u dokumentu.

"Umjesto toga, prošlo je šest minuta prije nego što je Schettino objavio opću uzbunu i oko 27 minuta prije poziva da se napusti brod", naglasili su istražitelji.

Kompanija Costa saopćila je da, prema zakonskim odredbama, kapetan ima odgovornost da obavijesti vlasti o nesreći.

Firma je naglasila da su Schettinovi izvještaji sjedištu kompanije kasnili, da su bili nepotpuni i konfuzni i da je bilo teško procijeniti koliko je situacija alarmantna.

Istražitelji su optužili firmu da nije adekvatno obučila svoje osoblje za vanredne situacije i da oni nisu znali šta trebaju raditi u takvoj situaciji, piše list Repubblica.

Izvor: Agencije