Kapetanu Draganu odbijena žalba na izručenje Hrvatskoj

Dragan Vasiljković (desno) sudjelovao je u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih godina (EPA)

Australski Federalni sud odbacio je žalbu Dragana Vasiljkovića optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, čime je omogućeno njegovo izručenje Hrvatskoj.

Vasiljković (56), poznat kao Kapetan Dragan, koji ima australijsko i srbijansko državljanstvo, optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom devedesetih godina. Vasiljković, koji negira optužbe, ima pravo žalbe Vrhovnom sudu Australije.

Zloupotreba procesa

Sud u Australiji potvrdio je prvostepenu presudu iz novembra 2010. godine, navodeći da pravni pokušaj Vasiljkovića da spriječi izručenje predstavlja zloupotrebu procesa.

U presudi je istaknuto da ne postoji neosporna osnova da je sudija u prvostepenom postupku pogriješio, prosi AFP.

Glasnogovornica ministra unutrašnjih poslova pozdravila je presudu i dodala da Vasiljković ima 28 dana da podnese žalbu Vrhovnom sudu.

Vasiljković je uhapšen u Australiji 2006. godine pošto je Zagreb tražio njegovo izručenje, a poslije skoro četiri godine provedene u pritvoru, australski sud je blokirao njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

Bijeg u martu

U septembru 2009. godine Vasiljković je pušten uz kauciju, ali je u martu nestao, pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naredio njegovo izručenje Hrvatskoj.

Posle 44 dana u bjekstvu, policija ga je našla u saveznoj državi New South Wales i pritvorila u zatvoru Silverwazer u Sydneyu.

U žalbi Federalnom sudu, Vasiljković je tvrdio da po zakonu nije osoba koja može biti izručena i da je bio nezakonito pritvoren.

Izvor: Agencije